Biznis

IZUZETAK JE KINA Azija u recesiji prvi put nakon 60 godina

Pandemija korona virusa gurnula je azijske privrede u razvoju u recesiju prvi put u 60 godina, saopštila je Azijska razvojna banka (ADB).

IZUZETAK JE KINA Azija u recesiji prvi put nakon 60 godina
FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Privrede u toj grupi azijskih zemalja smanjiće se ove godine 0,7 odsto, navodi ADB.To znači da će regija zabilježiti recesiju prvi put od 60-ih godina prošlog vijeka, prenosi Večernji.

U 2021. banka predviđa snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 odsto. Time su se ADB-ove procjene gotovo uskladile s onim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), primjećuje BBC. Aktivnosti će se smanjiti u oko tri četvrtine privreda u regiji, utvrdio je ADB.

– Većina privreda u azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020 – rekao je glavni ekonomista ADB-a Juasuki Savada u saopštenju.

Najveći pad trebala bi da ima južna Azija, pa bi tako indijska privreda ove godine trebalo da paden devet odsto. U jugoistočnoj Aziji pad bi trebalo da bude znatno blaži i iznositi “samo” 3,8 odsto. Kina je izuzetak, uz procijenjenu ovogodišnju stopu rasta od 1,8 odsto.

Među pojedinim ekonomijama najveći pad bilježiće u 2020. ostrvske privrede, uveliko zavisne o turizmu. Tako bi ekonomija Fidžija trebalo da padne 19,5 odsto, a Maldiva 20,5 odsto. Za 2021. ADB predviđa snažan oporavak u regiji u cjelini, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 odsto.

Kineska privreda trebalo bi da poraste 7,7 a indijska osam odsto, procjenjuje ADB. Upozoravaju ipak da bi oporavak mogla omesti dugotrajna pandemija i oštrije mjere njenog suzbijanja.

– Pandemija Kovida 19 i dalje je velika prijetnja za privredu, budući da bi dugotrajni prvi talas zaraze odnosno novi talasi mogli podstaći vlade na nove mjere suzbijanja – objašnjava Savada.