Svijet

Izvještaj Amesti Internešenela: Talibani ubili avganistanske Hazare nakon predaje, među njima i djevojka (17)

Talibani su ubili 13 etničkih Hazara, od kojih su većina avganistanski vojnici koji su se nakon što su poraženi predali pobunjenicima, saopštio je danas Amnesti internešenel.

Izvještaj Amesti Internešenela: Talibani ubili avganistanske Hazare nakon predaje, među njima i djevojka (17)
FOTO: STRINGER/EPA

Prema istrazi međunarodne nevladine organizacije, ubistva su se dogodila 30. avgusta u selu Kahor u centralnoj provinciji Dajkundi, a jedanaest žrtava bili su pripadnici avganistanskih snaga nacionalne bezbjednosti, a dva su bili civili, među njima i 17-godišnja djevojka, prenosi Rojters.

Generalna sekretarka Amnesti internešenela Agnes Kalamard saopštila je da su “ova hladnokrvna pogubljenja Hazara dodatni dokaz da talibani čine iste užasne zloupotrebe po kojima su bili poznati tokom svoje prethodne vladavine Avganistanom.

Prijavljena ubistva dogodila su se dvije nedjelje nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom u munjevitoj ofanzivi , koja je kulminirala njihovim preuzimanjem Kabula 15.avgusta.

U to vrijeme, talibanski lideri pokušavali su da uvjere Avganistance da su se promenili u odnosu na svoju prethodnu surovu vladavinu zemljom krajem devedesetih, a Hazari čine oko 9 odsto od 36 miliona Avganistanaca i često su meta surovih napada jer su šiitski muslimani u zemlji sa većinskim sunitskim stanovništvom.

Talibani su preuzeli kontrolu nad provincijom Dajkundi 14. avgusta, prema izveštaju Amnestija, a prochenjuje se da su se 34 bivša vojnika povukla u okrug Kidir, gdje su se složili da se predaju talibanima.

Pročitajte još

Vjeruje se da je 30. avgusta 300 talibanskih boraca stigli konvoj pripadnika snaga bezbjednosti, od kojih su neki bili sa članovima porodice, prema izvještaju Amnestija.

Dok su snage bezbjednosti pokušale da napuste to područje sa svojim porodicama, talibanski borci su ih sustigli i otvorili vatru ,ubivši tada 17-godišnju devojčicu po imenu Masuma, a jedan od vojnika je uzvratio vatru, ubivši talibanskog borca i ranivši drugog.

Talibani su nastavili da pucaju dok su porodice bježale, i ubili dva vojnika, a nakon što se devet snaga bezbjednosti predalo, talibani su ih odveli u obližnji riječni sliv i ubili ih, navodi Amnesti uz napomenu da je provjerio fotografije i video dokaze snimljene nakon ubistava.

Prihvati notifikacije