Politika

IZVOZ LEGALAN I NEMORALAN Kako je vojno naoružanje iz BiH dospjelo u ruke terorista

Oružje i municija koji se iz BiH izvoze na Bliski istok uglavnom završavaju u rukama islamskih militanata i terorističkih grupa, tvrde vojni stručnjaci i analitičari.

IZVOZ LEGALAN I NEMORALAN Kako je vojno naoružanje iz BiH dospjelo u ruke terorista
FOTO YAHYA ARHAB/EPA

Prema rezultatima obimnog istraživanja koje su još prije dvije godine sproveli BIRN (Balkanska istraživačka mreža) i OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), iz BiH je u zemlje Bliskog istoka isporučeno vojne opreme i oružja u vrijednosti od najmanje 150 miliona maraka.

Posljednji slučaj sa pronalaskom 500 minobacača u sirijskom Alepu, proizvedenih u Novom Travniku, a koji su prema tvrdnjama britanskog “Independenta” bili u rukama terorista Al Nusra fronta, prema mišljenju sagovornika Srpskainfo, otvara brojna pitanja. Od toga da li proizvođači i trgovci oružjem iz BiH imaju zakonsko pravo da vojno naoružanje i opremu prodaju u krizna žarišta, pa sve do moralne odgovornosti onih koji su dozvolili izvoz oružja Saudijskoj Arabiji za koju postoji osnovana sumnja da uvezeno oružje dijeli zaraćenim stranama u Siriji.

BiH je svoj posao izvoza oružja u Saudijsku Arabiju uradila po zakonu i uz međunarodni nadzor – izjavio je nedavno ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović povodom otkrića britanskih novinara da je 500 minobacača iz Fabrike mašina i hidraulike u Novom Travniku u januaru 2016. godine prodato Saudijskoj Arabiji, a zatim završilo u rukama terorista.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je dodao da istragu o tome kako je navedeno oružje dospjelo u Siriju treba da sprovede Saudijska Arabija, a ne BiH.

– BiH i njene kompanije izvršile su regularan, dozvoljen i po zakonskim procedurama, uz međunarodni nadzor, spoljnotrgovinski posao. Naš krajnji korisnik je Saudijska Arabija. Sve ostalo je odgovornost krajnjeg kupca. Na isti način postupaju i trguju zemlje regiona, SAD i EU – rekao je Šarović.

Međutim, s njegovim tumačenjem problema izvoza oružja u zemlje Bliskog istoka ne slaže se stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević. On smatra da vlasti na nivou BiH krše vlastite zakone.

– Firme iz BiH koje proizvode vojno naoružanje nemaju pravo da sklapaju izvozničke poslove s bilo kojom državom koja se nalazi u ratnoj zoni. Saudijska Arabija već godinama je direktno uključena u sukob u Jemenu, a osim toga ta država je najveći izvoznik radikalnih ekstremista i terorizma. Takozvana Islamska država je direktan produkt vehabizma, čiji je rodonačelnik Saudijska Arabija. Javna je tajna da najveći broj oružja za borce ISIS dolazi upravo iz Saudijske Arabije. Prodavati oružje takvoj zemlji je praktično isto kao da sklapate posao s ISIS – tvrdi Galijašević.

Pročitajte još

S druge strane, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za Srpskainfo kaže da ne postoji nijedan formalno-pravni razlog za zabranu izvoza vojne opreme i naoružanja Saudijskoj Arabiji.

– Prodaja oružja pod direktnom je kontrolom Savjeta bezbjednosti UN. Zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji nismo dobili bilo kakvu kritiku, pa čak ni obavještenje od nadležnih svjetskih institucija da bi to moglo da postane nekakav problem – tvrdi Mektić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za naš portal kaže da je tačno da je jedan od uslova za odobravanje ili zabranu izvoza oružja stanje u zemlji u koju se ono izvozi, kao i provjera rizika od slanja tog oružja drugim zemljama koje se nalaze u sukobu. Međutim, on ističe da bi u slučaju striktnog poštovanja tih pravila izvoz oružja potpuno stao.

– Oružje bi tada moglo da se proda samo najrazvijenijim i najstabilnijim državama koje nemaju ni namjeru ni potrebu da kupuju oružje sa Balkana. Takođe, imamo i stvarnost u kojoj vodeće zapadne sile, kao što su SAD i Velika Britanija, smatraju da je od koristi snabdijevati oružjem zalivske zemlje, iako postoji razumna pretpostavka da će dio tog oružja dospjeti u neželjene ruke. U tome je važno prepoznati i političku poruku jer BiH, Srbija i Hrvatska, koje su na dnu lanca u trgovini oružja, slušaju pravila koja diktira Vašington – kaže Radić.

Hrvati na prvom mjestu

Iako je na Bliski istok do sada isporučila oružja u vrijednosti od oko 150 miliona KM, BiH se, prema podacima BIRN i OCCRP, nalazi tek na sedmom mjestu najvećih izvoznika naoružanja u tom dijelu svijeta.

Na prvom mjestu je navodno Hrvatska, s izvozom oružja u vrijednosti od oko 302 miliona evra, zatim slijede Češka s 240, Srbija 194, Slovačka 192, Bugarska 122, te Rumunija sa 81 milionom evra. Na listi izvoznika nalazi se i Crna Gora, koja je na Bliskom istoku prodala oružje u vrijednosti oko 3 miliona evra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu