Politika

Cenićeva o Dodikovom potezu "Govori o Njemačkoj k'o da je 1941. godina, a ne 2022."

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik glasao je protiv davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH i svojim potezom naljutio Berlin koji je ozbiljno zaprijetio BiH.

Cenićeva o Dodikovom potezu "Govori o Njemačkoj k'o da je 1941. godina, a ne 2022."
FOTO: FOTO:N1/YOU TUBE/SCREENSHOT/SINIŠA PAŠALIĆ/COMBO

Ozbiljnosti ovog poteza i dodatno otežane političke, ali i ekonomske situacije u BiH govorila je za Bosnainfo analitičarka Svetlana Cenić.

– To je katastrofa. Nema nikakvog opravdanog razloga zašto ne daje saglasnost. Bosna i Hercegovina najviše ima spoljnotrgovinsku razmjenu sa Evropskom unijom, ali od toga Njemačka je jako značajan partner po svim osnovama i što se tiče investicija i koječega – ističe Cenićeva.

Njemačka i Bosna i Hercegovina već više od 25 godina održavaju bliske diplomatske odnose.

Šta će mu reći Vučić?

Njemačka je do sada za izgradnju i razvoj u Bosni i Hercegovini stavila na raspolaganje gotovo milijardu evra i time se ubraja u najvažnije bilateralne partnere.

– Ja imam samo jedno pitanje – šta će mu reći prijatelj Vučić u Beogradu, koji i te kako vodi računa da ima dobre odnose s Njemačkom, zbog radnih mjesta i zapošljavanja, a da ne kažem da je u izuzetno prijateljskim odnosima bio i sa gospođom Merkel. Ili će to biti neka trgovina, gdje će i Srbija i RS tražiti nešto da bi on dao saglasnost, jer to je stvarno da kažem presedan i nezabilježeno da bez ikakvog osnova, bez ičega, bez obrazloženja, bez vidljivog razloga, ma bez ičega ne daje takvu saglasnost. Imali smo, recimo, slučajeva gdje su se na teritoriji RS izdavala dokumenta čak za ljude koji su bili i na potjernicama – priča Cenićeva.

Pročitajte još

Ističe snagu Njemačke na svim poljima i šta znači kad jedna velesila počne blokirati jednu državu.

– Kad Njemačka kaže da neće više podržavati, vjerujte mi to tako odjekne da je to strašno, jer njen primjer će slijediti druge države. Ona je pored Francuske najjača zemlja, vodeća u Evropskoj uniji; to će biti prestrašne posljedice za Bosnu i Hercegovinu. Ne želim o tome ni da razmišljam – mišljenja je Svetlana Cenić.

“Kažnjava vlastiti narod”

Smatra kako će Njemačka blokirati sve kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i da Dodik ovim potezom kažnjava vlastiti narod.

– Da ne govorim koliko ljudi radi u Njemačkoj s ovih prostora, koliko je njih našlo svoj dom u Njemačkoj. Hvalio se doskoro otvaranjem nekog pogona, kako će Njemačka otvoriti u RS, pa su to pregovori pri kraju, pa će to biti ne znam koliko radnih mjesta. Uvijek mi plaćamo ceh, svake odluke, i to niko nikog ne pita, što znači da u osnovi nema veze sa takozvanim nacionalnim ponosom ili patriotizmom. Sve se svodi na pare, interes i vlast i ništa drugo – tvrdi Cenić za Bosnainfo.

Ona smatra kako je Dodik, koji je na poziciji člana Predsjedništva BiH, učio svoj zanat od starijih populista.

– On je tako navikao i to je taj trend. On uči od starijih populista, uči zanat i može da radi šta hoće i blokira kako hoće, sve u cilju vlastitog interesa i ostanka na vlasti, a to šta će narod, koju cijenu plaćamo, to njega savršeno nije ni interesovalo, niti ga interesuje sad. Pa ja ne znam što bih ja bila pametna kad ima toliko pametnih koji su mu to dozvolili da radi to što radi. Mislim, kad su to braća rođena, neka to sad kaže i Čoviću zašto neće da da agreman, a vi znate kako se pjevalo u Hrvatskoj “danke deutschland”. Bili su im veliki zaštitnici, pa eto nek’ obrazloži njima. Neka mu neko održi lekciju šta znači diplomatija uopšte, šta znači državnik, šta znači uopšte lider!? Ceh ćemo plaćati kako god okrenemo, a šta bi bilo pametno uraditi,?! Pa eto, neka međunarodna zajednica vidi sad šta će, jer on je njihovo čedo, oni su mu puštali da radi ovo što radi. Oni su s njim sjedili, pregovarali i puštali, oni su ga ustoličili, oni su od malog autokrate napravili ogromnog autokratu, pa evo sad neka vide šta će. Jer mi ionako do izbora i nekog glasanja ne možemo ništa uraditi, a on će za to vrijeme spinovati. Maltene govori o Njemačkoj k'o da je 1941, a ne 2022. godina – poručila je Svetlana Cenić za Bosnainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije