Biznis

"JA PREDUZETNIK" Prilika za 50 mladih da unaprijede biznis ideje

Fondacija AGORA predstavila je projekat "Ja preduzetnik“ koji realizuju sa udruženjem građana "Adastra“ uz podršku Američke ambasade u BiH kroz BOLD program i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

"JA PREDUZETNIK" Prilika za 50 mladih da unaprijede biznis ideje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Danijel Petrović, direktor Fondacije Agora i menadžer projekta “Ja preduzetnik“ rekao je da je osnovni cilj projekta da pruži cjelovitu podršku mladima na njihovom putu u pretvaranju biznis ideje u djelo.

– Projekat ima za cilj da svaku mladu osobu, svakog preduzetnika u BiH i onoga koji će to tek postati podrži u izgradnji njihove karijere u izgradnji njihovih biznisa. Kroz projektne aktivnosti koje su planirane u narednih osam mjeseci težićemo da postavimo nove standarde u izgradnji Start Up i preduzetničkog ekosistema Bosne i Hercegovine. Kroz pet faza projekta, 50 mladih lidera iz BiH imaće priliku da svoje biznis ideje unaprijede, a onih 20 najboljih da se bore za vrijedne nagrade koje će im biti odskočna daska u razvijanju njihovih biznisa – naveo je Petrović koji se dodatno zahvalio svim partnerima na projektu.

Takođe, na konferenciji za medije, predstavljen je sajt www.japreduzetnik.com koji ima za cilj da informiše, edukuje i motiviše mlade preduzetnike u njihovim biznis idejama.

Danas je povodom početka projekta "JA PREDUZETNIK" koji relizujemo uz podršku Bold.ba i Министарство породице, омладине…

Posted by Action for Growth and Opportunity Rebuild Association – AGORA on Monday, December 7, 2020

Američka ambasada podržala je ovaj projekat jer je u njimu uvidjela inovativno rješenje u pružanju podrške mladim liderima.

– Mladi su budućnost i po mom mišljenju njihov uspjeh je svih građana. Bosna i Hercegovina ne može napredovati na svom evroatlanstkom putu bez nove generacije. S obzirom na to, ovaj projekat osvjetljava sve ono što je moguće u privredi. To je potrebno sada pošto sve više mladih odlučuje ići „trbuhom za kruhom“. “Ja preduzetnik” nudi odlične resurse svima koji su zainteresovani za preduzetništvo. Ovo nije samo mreža gdje mladi mogu podijeliti svoja iskustva, već sistem podrške u kome učestvuju uspješni i talentovani biznismeni- rekao je Rami Blair, pomoćnik direktora kancelarije Američke ambasade BiH u Banjaluci. Blair je istakao da Petrović utjelovljuje duh programa BOLD koji ima za cilj učešće mladih u cijelom društvu i izgradnju nove generacije mladih preduzetnika u BiH.

Ovaj projekat jedan je od 13 projekata koje je podržalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a koji za cilj imaju unapređenje zapošljivosti mladih.

– Vlada RS preduzima niz koraka kako da podstakne zapošljavanje mladih i ali i da pruža podršku razvoju preduzetništva Srpske. Postoji preduzetnički portal Republike Srpske, međutim do sada nije bilo nečeg prilagođenog isključivo mladima i zato mislim da je ova inovativna ideja izuzetno važna jer mladi ljudi često ne znaju gdje da se obrate, gdje da svoju ideju plasiraju i na koji način da pokrenu svoj biznis. Stoga mislim da je ovo najbolji način mladima, čak i studentima da se na jednom mjestu upoznaju kako da stečena znanja primjene i na drugačiji način. Da ne traže posao kod poslodavca, već da pokrenu neku svoju ideju.Napredak RS i cijele države je prvenstveno na mladima, nove inovativne ideje i rješenja mogu donijeti upravo mladi i treba ih podržati i ministarstvo će uvijek biti tu za njih- istakla je Branka Malešević, pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske, za medije.

U sklopu projekta planirano je i snimanje TV serijala o preduzetništvu, ali i program edukacije 50 mladih preduzetnika i finalno takmičenje za 20 najboljih polaznika programa.