Svijet

"JAČANJE SARADNJE" Šarl Mišel predlaže formiranje Evropske geopolitičke zajednice

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel predložio je danas formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinijela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rješavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbjednosti na zajedničkom kontinentu.

"JAČANJE SARADNJE" Šarl Mišel predlaže formiranje Evropske geopolitičke zajednice
FOTO: RAFAL GUZ/EPA

Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovdje mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice – poručio je Mišel.

Pročitajte još

Šarl Mišel je govoreći na današnjem zasjedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najavio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

– Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsjedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog savjeta – najavljuje Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta za ljeto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

Prihvati notifikacije