Društvo

JAD I ČEMER U KAMPU VUČJAK Oko 600 migranata se SMRZAVA, šta će biti kad padne snijeg (FOTO)

U migrantskom kampu Vučjak, gdje prema posljednjim informacijama još uvijek boravi oko 600 migranata, situacija je gora nego ikad.

JAD I ČEMER U KAMPU VUČJAK Oko 600 migranata se SMRZAVA, šta će biti kad padne snijeg (FOTO)
FOTO: SOS BALKANROUTE/FACEBOOK

Samo najhrabriji se još usuđuju da, kako oni kažu, “idu na gejm” (kocka), kako bi pokušali da preko minskih polja i planine Plješivica ilegalno pređu u Hrvatsku i EU. Ostali se bore da prežive zimu, na poljani bez toaleta, struje, čak i bez dovoljno kreveta i mjesta u već oronulim šatorima. Mnogi spavaju napolju.

Zahvaljujući Crvenom krstu Bihaća, ovi ljudi dobijaju dva obroka dnevno, a dostavlja im se i voda u cisternama.

Kako je vrijeme sve hladnije smanjio se broj dolazaka migranata na područje Bihaća. Ranije ih je vozovima dolazilo i do 200 dnevno, sada ih stiže 50-ak tokom jednog dana – kaže Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko sanskog kantona.

On je naveo da se očekuje izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti. Šiljdedić tvrdi da policija nema saznanja da se migranti sa Vučjaka masovno vraćaju u Srbiju, gdje imaju bolje uslove u kampovima, ali da je IOM ponudio migrantima koji to žele da im organizuje povratak u zemlje porijekla.

Inače, humanitarni aktivisti na terenu tvrde da sve veći broj migranata, očajnih zbog situacije u kampovima u BiH, pokušava da se, preko Tuzle i Zvornika, ilegalno vrate u Srbiju.

– Mi nemamo takvih saznanja. Iskustva iz ranijih godina pokazuju da će migranti, vjerovatno, ostati gdje jesu i pokušati da ovdje prezime, kako bi na proljeće ponovo pokušali da se domognu Evropske unije – kaže Šiljdedić.