Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

JAD I ČEMER U KAMPU VUČJAK Oko 600 migranata se SMRZAVA, šta će biti kad padne snijeg (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: SOS Balkanroute/Facebook

U migrantskom kampu Vučjak, gdje prema posljednjim informacijama još uvijek boravi oko 600 migranata, situacija je gora nego ikad.

Samo najhrabriji se još usuđuju da, kako oni kažu, “idu na gejm” (kocka), kako bi pokušali da preko minskih polja i planine Plješivica ilegalno pređu u Hrvatsku i EU. Ostali se bore da prežive zimu, na poljani bez toaleta, struje, čak i bez dovoljno kreveta i mjesta u već oronulim šatorima. Mnogi spavaju napolju.

Zahvaljujući Crvenom krstu Bihaća, ovi ljudi dobijaju dva obroka dnevno, a dostavlja im se i voda u cisternama.

– Kako je vrijeme sve hladnije smanjio se broj dolazaka migranata na područje Bihaća. Ranije ih je vozovima dolazilo i do 200 dnevno, sada ih stiže 50-ak tokom jednog dana – kaže Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko sanskog kantona.

On je naveo da se očekuje izmještanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti. Šiljdedić tvrdi da policija nema saznanja da se migranti sa Vučjaka masovno vraćaju u Srbiju, gdje imaju bolje uslove u kampovima, ali da je IOM ponudio migrantima koji to žele da im organizuje povratak u zemlje porijekla.

Inače, humanitarni aktivisti na terenu tvrde da sve veći broj migranata, očajnih zbog situacije u kampovima u BiH, pokušava da se, preko Tuzle i Zvornika, ilegalno vrate u Srbiju.

– Mi nemamo takvih saznanja. Iskustva iz ranijih godina pokazuju da će migranti, vjerovatno, ostati gdje jesu i pokušati da ovdje prezime, kako bi na proljeće ponovo pokušali da se domognu Evropske unije – kaže Šiljdedić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO