Kultura

JAHTA, PRINC I TAJKUN Otkriveno gdje se nalazi remek-djelo Da Vinčija koje je neko kupio za 450 MILIONA DOLARA

Slika Leonarda Da Vinčija “Spasitelj sveta” (Salvator Mundi), koja je na aukciji 2017. godine prodata misterioznom kupcu za 450 miliona dolara, najvjerovatnije se nalazi na jahti saudijskog princa Muhameda bin Salmana.

JAHTA, PRINC I TAJKUN Otkriveno gdje se nalazi remek-djelo Da Vinčija koje je neko kupio za 450 MILIONA DOLARA
FOTO: PROFIMEDIA

Slika stara 500 godina, čija je autentičnost dovođenja u pitanje jer je navodno usred noći prebačena na luksuznu jahtu “Sirena” koju je princ kupio od ruskog oligarha, prenosi britanski Telegraf i dodaje da je drugi princ kupio sliku na aukciji u ime princa Salmana.

Jahta se trenutno nalazi blizu egipatskog grada Port Said u Mediteranu, a slika će na njoj ostati dok Saudijci ne stvore planirano kulturno čvorište u kraljevskom regionu Al-Ula.

Muzej Luvr u Parizu tražio je da pozajmi sliku za oktobarsku izložbu, ali do toga možda neće doći budući da stručnjaci tu sliku pripisuju da Vinčijevoj radionici, a ne umjetniku.

Luvr u Abu Dabiju objavio je prošle godine planove da sliku izloži prošlog septembra, ali dvije nedjelje prije samog događaja muzej je te planove otkazao bez objašnjenja. Saudijski prestolonasljednik nikada nije ni potvrdio ni demantovao da je kupio sliku.