Hronika

JAHTOM POKOSIO BARKU I UBIO POLICAJKU Nastavljeno suđenje maloljetniku koji je izazvao nesreću

Suđenje maloljetnom M. S. (17) koji je 11. jula u budvanskom zalivu naletio jahtom na čamac prilikom čega je poginula Maja Šljivančanin, a povrijeđen njen vjerenik Vladimir Stanišić (36), nastavljeno je juče u kotorskom sudu, ali je bilo zatvoreno za javnost.

JAHTOM POKOSIO BARKU I UBIO POLICAJKU Nastavljeno suđenje maloljetniku koji je izazvao nesreću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vještak pomorsko saobraćajne struke Aleksandar Božović juče je rekao da je gliser koji je vozio sedamnaestogodišnji M. S. došao sa desne strane i pod uglom od 35 stepeni udario barku po sredini u kojoj su se nalazili pokojna Maja Šljivančanin i njen vjerenik Vladimir Stanišić.

Ovo je za crnogorsku Pobjedu rekao branilac maloljetnika, advokat Zdravko Begović, pojašnjavajući da je ovaj stav vještaka u suprotnosti sa činjeničnim opisom u optužnici gdje se navodi da je gliser u barku udario otpozadi, u zadnji lijevi ćošak.

– Tužilac je najavio izmjenu činjeničnog stanja u optužnici, a za petak je zakazano iznošenje završnih riječi u ovom predmetu – rekao je advokat Begović.

On je naveo da je vještak ostao pri nalazu koji je uradio po nalogu tužilaštva kao i da odbrana nije imala primjedbi na njegova dodatna pojašnjenja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo, u nalazu se navodi da je pored skipera jahte “sea ray sundancer 395” sedamnaestogodišnjeg M. S., pomorskoj nesreći u kojoj je 11. jula stradala Maja Šljivančanin doprinio je i Vladimir Stanišić, koji je upravljao barkom budvanskih tablica, a na kojoj se nalazila njegova vjerenica.

Nesreća se dogodila na otvorenom moru između Školjića i Mogren plaže, u budvanskom akvatorijumu.

– Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru oba učesnika pomorske nesreće – navodi se u nalazu vještaka Božovića.

Maloletni M. S. je, kako se navodi u nalazu, prouzrokovao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru kao i člana 10 Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Plovni objekat “sea ray sundancer 395” nije prije isplovljavanja imao ovjerenu “Crew listu” koja je trebalo sadržati ime skipera i članova posade. U nalazu se navodi da se ni Stanišić nije pridržavao pravila koje nalaže da kada se kursevi dva brodova na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, ukloniće se sa puta onaj brod koji vidi drugi na svojoj desnoj strani a pri tom ne smije presjecati kurs ispred pramca tog broda.

Analiza oštećenja na barci BD-213 u koju je udarila jahta kao i snimci VTMIS pokazali su da Vladimir Stanišić nije osmatrao područje plovidbe i nije preduzeo radnju zaustavljanja ili skretanja u desno kada mu nailazi objekat sa njegove desne strane, piše Blic.

Osnovni sud u Kotoru je sredinom avgusta prihvatio jamstvo u iznosu od 332.000 evra koje je ponudila porodica M. S. kako bi se od optužbi za izazivanje nesreće branio sa slobode.