Politika

"NAJBOLJE GODINE SARADNJE" Srpska i Srbija grade tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine (FOTO)

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine.

"NAJBOLJE GODINE SARADNJE" Srpska i Srbija grade tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine (FOTO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon sastanka u zgradi Vlade Republike Srpke izjavu su potpisli predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijer Višković je poručio da je danas posebno srećan što je potpisana zajednička izjava.

– Danas smo samo korak od toga da se ovaj projekat realizije. Rok za izgradnju sve tri centrale je šest godina i investicija je vrijedna 200 miliona evra. Srpska učestvuje sa 49 procene Srbija sa 51 odsto iz praktičnoh razloga. Druga strana dočekuje na nož potpisivanje ovog sporazum, tako da kroz javne nabvke ne bi uspjeli ni za 10 godina – poručio je premijer Višković, dodjući da će građani Srpske i Srbije imati koristi od ovog projekta, jer će omogućiti ekonomski rast i rast BDP i u Srpskoj i u Srbiji.

On podsjeća da su mnogi osporavali ovaj projekat, te tvrdili da nikada neće doći do realizacije, ali da se danas pokazalo da nije tako.

Predsjednica Vlade Srbije je poručila je da je ponosna na ono što su Srpska i Srbija uradili do sada.

– Ovo je moja 11. posjeta RS od kada sam predsjednici Vlade Srbije i ovo je moja prva posjeta bilo kojem gradu van Srbije od kada sam preuzela vladu u novom mandatu. Do sada smo imali 10 zajedničkih sjednica Vlada i čim prođe situacija sa koronom organizovaćemo i 11. sjednicu. Od 2014. godine smo u projekte u Srpskoj uložili 59 miliona evra. Najveći dijelom u Srpsku, ali i u opštine u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom – rekla je Brnabić.

Pročitajte još

Dodaje da će se u 2021. godini najbolje do sada vidjeti kako izgleda kada Srbija i Srpska rade zajedno.

– Od 2018. radimo na osnivanju tog zajedničkog preduzaća i čim se izda građevinska dozvola krećemo u izgradu Buk Bijele. Nadam se da će to biti krajem decembra ili početkom sljedeće godine – rekla je ona, dodajući da se radi i na izgradnji aerodromu u Trebinju.

Ona je dodala da će Vlada Srbije predložiti da se izdvoji 51 milion evra za realizaciju ovog projekta, kako bi već 2022. imali letove iz Trebinja.

Zahvalna na saradnji je i predsjednica Srpske, koja je poručila da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku.

– Pokrećemo tri velika stratreška projekta, a radimo i druge projekte u saradnji sa Vladom Srbije, koji su značajni za lokalne zajednice. Ovo će zaista biti jedna nova dimenzije saradnje. Izuzetno je važno što među nama postoji dobra volja, te politička saradnja – rekla je Cvijanović, te zahvalila predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci daljem razvoju Srpske.

Vučiću i Brnabić se zahvalio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Želim reći svim Srbima, gdje god se nalaze, da su Vučić i Brnabić jako posvećeni ovome što rade. Danas Srpska i Srbija slave mnoge zajedničke praznike, kao i novi praznik naše zastave, a tu su i svi drugi projekti. Vučić i ja smo došli na ideju da Srbija uloži u sve opštine i ta ideja se realizuje. Komunikacijski kanali sa Srbijom su bili zapušteni ranijih godina i to nije bilo slučajno. Smatramo da potpuno imamo pravo da to promijenimo – rekao je Dodik.

Dodao je da drugi pričaju kako je Srbija dobra samo kada je slaba, dok je ovdje bitno da je Srbija jaka.

– Zahvalan sam Srbiji na već započetim radovima. Takođe, Srbija je preuzela na sebe da finansira izgradnju mosta na Rači i to je pomoć nama. Šta drugo nego se zahvaliti – rekao je Dodik.

On je dodao da se raduje svakom uspjehu Srbije, kako u sportu, tako i u svim oblastima.

– Svaki uspjeh Srbije mi doživljamo kao njeni građani. Ovo su najbolje godine saradnje Srpske i Srbije i zato sam zahvalan predsjedniku Vučiću i timovina koji rade. Mi se više osjećamo da pripadamo Srbiji, nego nekim drugima – poručio je Dodik, te još jednom zahvalio premijerki Srbije što je i danas u lošim vremenakim uslovima došla u Republiku Srpsku.

On se zahvalio i pomoći Srbije u borbi protiv virusa korona, podsjećajući da su prvi kamioni pomoći stigli iz Srbije.

– Mi smo više dobili od Srbije ovih posljednjih godina kojih sarađujemo, nego od BiH svih ovih 20 godina – poručio je Dodik i najavio još zajedničkih projekata sa Srbijom.