Politika

"JAKA VOJSKA, STABILNA SRBIJA" Rusija donirala 30 tenkova i 30 oklopno-izviđačkih automobila u vrijednosti oko 75 miliona evra

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas primopredaji tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije Srbiji u niškoj kasarni "Mija Stanimirović".

"JAKA VOJSKA, STABILNA SRBIJA" Rusija donirala 30 tenkova i 30 oklopno-izviđačkih automobila u vrijednosti oko 75 miliona evra
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

Ceremoniji su prisustvovali i državni sekretar, zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamjenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

– Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrijednosti od oko 75 miliona evra, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsjednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije – rekao je ministar Stefanović, po završetku primopredaje.

Pročitajte još

On je podsjetio da je u novembru takođe u Nišu prikazan prvi dio ove donacije – 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

– Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku, i koje će značajno poboljšati, kao što ste mogli da čujete i od generala Mojsilovića, naše operativne sposobnosti – istakao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je ukazao da je riječ o savremenim sredstvima, koja su u ovom dijelu svijeta među najboljima.

– Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni i da naša Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti – rekao je ministar.

On je istakao da nema stabilnosti, mira i bezbjednosti bez jake vojske.

– Samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju. I ovdje hoću da se zahvalim i generalu Mojsiloviću i generalu Simoviću, ali i svim starješinama Vojske, koji su u prethodnim godinama vrijedno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, ali i da naši vojnici budu utrenirani i uvježbani, jer to je najveća snaga jedne vojske. Snaga vojske je u njenim ljudima, oni su uložili ogromne napore da te vojnike pripreme, da ih obuče i da mi danas imamo spremne posade kao što vidite i za ovu novu, borbenu tehniku – naglasio je ministar Stefanović.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što se između Ruske Federacije i Republike Srbije saradnja nastavlja i razvija u dobrom tempu.

– Danas ćete imati priliku i da vidite saradnju naših specijalnih jedinica na poligonu Orešac gdje ćete vidjeti njihovo sadejstvo u borbi protiv terorista. Ruski padobranci će sa pripadnicima 72. specijalne brigade izvjesti završnu vježbu, gdje će pokazati sve elemente svoje obučenosti i opremljenosti – ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je zahvalio našim prijateljima iz Ruske Federacije i ministru Šojguu na tome što su pripadnici specijalnih jedinica došli ovdje i što imamo priliku da uvježbavamo na najozbiljniji način i taktike i tehnike.

– Hoćemo da sa svima sarađujemo, hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu – istakao je ministar Stefanović.

On se zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dviju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost, piše Blic.

Prihvati notifikacije