Digitalna Srpska

JAKO LOŠ START Gugl uveo drastične promjene nakon sramnog lansiranja

Gugl pokušava da ispravi svoju AI Overviews funkciju.

Telefon u ruci
FOTO: 9TO5GOOGLE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Otkako je Guglova nova funkcija AI Overviews uhvaćena kako daje besmislene i pogrešne odgovore na upite za pretragu nakon lansiranja, tehnološka kompanija pokušava da ispravi svoje preglede pretrage generisane vještačkom inteligencijom.

Takođe djeluje da Gugl isporučuje AI rezultate daleko manjem broju korisnika, signalizirajući barem privremeno distanciranje od tehnologije. Prije promjene, prema novoj studiji SEO kompanije BrightEdge, AI Overviews pregledi su se pojavljivali kao odgovor na oko 84 odsto upita. Sada je ta cifra drastično pala, na oko 15 odsto upita.

Pročitajte još

Vjerovatni razlog je smanjenje rizika od netačnih AI odgovora dok se poboljšanja vrše u javnom okruženju – navodi se u studiji.

Veća je vjerovatnoća da će se AI Overviews pojaviti ako svoju pretragu formulišete kao pitanje, prema istraživanju, i veća je vjerovatnoća da će ih pokrenuti ključne riječi koje se odnose na zdravstvenu zaštitu.

Međutim, ne očekuje se da će udio AI rezultata pretrage biti u stagniranju.

– Očekujem da će Gugl početi da povećava ovo tokom vremena jer su u mogućnosti da poboljšaju svoj proizvod – kaže rekla je stručnjak za SEO Lili Rej.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu