Svijet

Jako nevrijeme u Njujorku: Dok zapad zemlje prži toplotni talas, na istoku potop (VIDEO, FOTO)

Izuzetno jak toplotni talas pogodio je zapad Sjedinjenih Američkih Država od nedelje, a temperature su dostizale 53 stepena u Kalifornijskoj pustinji, dok su poplave nastavile da pustoše sjeveroistok zemlje odnevši najmanje pet života, prenosi Rojters.

Poplave, Njujork
FOTO: NEWS 12 NEW YORK/TWITER/SCREENSHOT

Agencija navodi da se blizu četvrtine američke populacije našlo u nedelju pod udarom velikih vrućina, delom zbog uporne toplotne “kupole” koja se stacionirala iznad zapadnih saveznih država.

Upravo je toplotna “kupola” uticala da se stvore jake kiše na sjeveroistoku, što je prognoza koja se predviđa i narednih dana, ako ne i nedelja, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

U okrugu Baks u Pensilvaniji, zbog jakog nevremena i poplava poginulo je najmanje pet osoba, a dva djeteta, jedno staro dvije godine, drugo devet mjeseci, vode se kao nestala.

– Nastavljamo potragu za djecom. Ne odustajemo, uprkos svemu. Vreme jeste otežavajući faktor, ali u ovom trenutku nastavićemo sa operacijama i već smo odredili plan za ponedeljak – rekao je u nedelju uveče šef vatrogasne službe Aper Mejkfilda, Tim Bruer.

Jake kiše u Njujorku

Guverner Njujorka Kejti Houkl apelovala je na stanovnike te savezne države da izbjegavaju da putuju dok ne prođu kiše, rekavši da prilikom takvih situacija automobil može postati “umjesto mesta sigurnosti, mesto smrti”, ako prodre velika voda.

Očekuje se da će se padavine smanjiti početkom nedjelje, ali su već opustošile dobar dio sjeveroistoka, a najgore je prošla država Vermont.

Pročitajte još

Upozorenje na ekstremne vrućine važi od sjeveroistoka zemlje, preko Kalifornije, do jugozapada i ka krajnjem jugu i Floridi.

U Dolini smrti i Kaliforniji zvanično je izmjereno 53 stepena Celzijusa, prema podacima američke meteorološke službe, ali je najviša temperatura zabilježena u centru za posjetioce Doline smrti, Furnas Kriku, gdje je izmjereno 56 stepeni.

Najveća temperatura zvanično priznata na planeti, od kako se vrše mjerenja, izmjerena je upravo u Furnas Kriku, 1913. godine i iznosila je 56,7 stepeni.

Za to vrijeme u Feniksu u Arizoni, 17. dan zaredom zabilježena je temperatura iznad 43 stepena, pošto je izmjereno 46 stepeni, a meteorolozi prognoziraju da će biti dostignut rekord iz 1974. godine, kada je 18 dana zaredom temperatura bila 43 stepena i više.

Odloženo 1.600 letova

Zbog jakih oluja sa kišom i poplava koje su pogodile državu Njujork otkazano je više od 1.600 letova na tri glavna aerodroma – u Nju Džersiju, i na aerodromima Džon F. Kenedi i La Gardija.

Najviše letova otkazano je u Nju Džersiju, gde je odloženo oko 30 odsto svih planiranih letova, a i putnici koji su uspjeli da slete čekali su prtljag više od dva sata, dok je mnogim putnicima prtljug izgubljen, prenosi Njujork post.

Na aerodromu DŽFK otkazano je 331 letova, a na La Gvardiji 281.

Nevrijeme sa grmljavinom, jaka kiša i poplave pogodile su u nedjelju veći deo šireg područja Njujorka, a Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje o poplavama u dijelovima Kvinsa i Bronksa u popodnevnim satima.

Kiša i poplave koje su uslijedile ubile su jednog Njujorčana i prouzrokovale štetu od oko 50 miliona dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije