Politika

JASNA PORUKA ŠMITA "Izbori u BiH na jesen sa ili bez novog izbornog zakona"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit pozvao je danas političke lidere da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu i istakao da će Opšti izbori biti održani na jesen ove godine sa ili bez novog izbornog zakona.

JASNA PORUKA ŠMITA "Izbori u BiH na jesen sa ili bez novog izbornog zakona"
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih – rekao je Šmit.

Pročitajte još

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

– U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju da postanu predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije – rekao je visoki predstavnik, preneli su sarajevski mediji.

U Neumu su juče održani razgovori o izmjeni Izbornog zakona BiH, a međunarodni predstavnici Metju Palmer i Angelina Ajhorst su saopštili da je na tom sastanku dosta toga urađeno, ali da je pred njima još dosta posla.

Prihvati notifikacije