Svijet

Jecao na sudu: Glavni organizator napada na Kapitol osuđen na 22 godine

Bivši vođa američke skupine ekstremne desnice "Proud Boys" Enrike Tario osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol.

Neredi na Kapitolu
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Prošle su sedmice četvorica pripadnika Proud Boysa, koji su u maju proglašeni krivima kao i Enrique Tarrio, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Dosad najtežu kaznu za napad, 18 godina, dobio je Stewart Rhodes, utemeljitelj ekstremno desne skupine Oath Keepers.

Dvestotinjak pripadnika Proud Boysa napalo je 6. januara 2021. godine Kapitolu , sjedište američkoga Kongresa, kako bi pokušali spriječiti potvrdu izborne pobjede demokrata Joea Bidena nad tadašnjim predsjednikom Donald Tramp.

Taj je dan, rekao je sudac Timoti Keli, “izbrisao našu tradiciju mirnog prijenosa vlasti”.

Pročitajte još

Za razliku od ostale četvorice Tarrio, za kojega je tužiteljstvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Vašingtonu, no sudac je procijenio da je “Tarrio bio glavni pokretač urote”.

Na suca, kako se čini, nije djelovalo kajanje optuženoga, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. januara 2021. ocijenio “strašnim danom” te zatražio “milost”, kao što su prije njega učinile njegova sestra, zaručnica i majka, prenosi Hina.

Tužitelj Conor Mulroe tražio je oštriju kaznu za Tarria od one koju su dobili ostali, dok su njegovi odvjetnici tvrdili da njihov klijent nije sudjelovao u napadima jer toga dana nije bio u Vašingtonu. Sudac je, međutim, ocijenio da se zahvaljujući tome mogao “ograditi” od napada na Kapitolu.

– Tarrijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih djela jer je on bio više general nego običan vojnik – ustvrdilo je tužiteljstvo.

Nakon napada na Kapitolu januaru 2021. godine uhapšeno je i optuženo više od 1100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

BONUS VIDEO:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije