Magazin

Jedan brend "omiljen" lopovima: Koje marke automobila se najviše kradu

Otvaranje automobila daljinskim putem sve je učestaliji tip krađe, upozoravaju stručnjaci, a čini se da će ova godina biti najgora do sada statistički gledano.

Jedan brend "omiljen" lopovima: Koje marke automobila se najviše kradu
FOTO: CBC NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je objavila britanska osiguravajuća kompanija “LV General”, najnoviji podaci kažu da su ovakve krađe 59 odsto češće nego prošle godine, a s obzirom na to da se zimi ovo pojačava, vjerovatno će brojke biti još gore vrlo brzo.

Neke marke automobila kradu se mnogo više nego ranije – tu je dobar primjer “leksus”, koji od septembra 2021. godine do septembra 2023. godine bilježi rast situacija krađe od ogromnih 513 odsto.

Pročitajte još

“Tojota” je u istom periodu objavila povećanje broja krađa za 103 odsto, “hjundai” za 81 odsto, dok je “kia” objavila da se njihovi automobili kradu 76 odsto češće.

Najrizičniji automobili su “hjundai tukson” i “kia sportidž” koji čine 45 odsto ukupnih krađa svojih brendova, kod “leksusa” se najviše krade “RX”, a kod “tojote” “SUV RAV4”, prenosi Glas Srpske.

Problem, kako tvrdi “LV General”, leži u tome što je postalo veoma jednostavno doći do uređaja koji mogu da prodru u bezbjednosne sisteme modernih automobila, poput onog koji se ubaci u lako dostupno prednje svjetlo, pa se automobil ponaša kao da je daljinski otključan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije