Politika

JEDAN DELEGAT MIJENJA SVE Da li je „odzvonilo“ koaliciji na nivou BiH, postoje 3 razloga za to, a ključ drži OVAJ ČOVJEK

Da li je moguće da dođe do prekomponovanja vlasti na nivou BiH ili će trenutni koalicioni parneri ostati u čvrstom „zagrljaju“ uprkos političkim neslaganjima i čestim verbalnim sukobima i blokadama.

Milorad Dodik, Nermin Nikšić i Dragan Čović
FOTO: FENA/BRANKA SOLDO

Pitanje je ovo o kojem se već dugo spekuliše, a posebno je  aktuelizovano nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku da ponovo prizna “sporni listić” liste PDP za Dom naroda PS BiH, koji je proglašen nevažećim od strane Komisije za izbor i imenovanje NSRS, kada su delegati prvobitno birani.

To je dovelo do toga da liste PDP i SNSD imaju po 12 glasova u borbi za petog delegata u Domu naroda PS BiH, pa bi odluka o delegatu trebalo da bude donesena žrijebom, ali pod uslovom da Apelaciono odjeljenje Suda BiH ove sedmice potvrdi odluku CIK BiH.

Ukoliko se Apelaciono odjeljenje Suda BiH izjasni da je glasački listić PDP za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH važeći, kao što je rekla CIK, mnogi vjeruju da bi to moglo da dovede do prekomponovanja vlasti na nivou BiH.

Ne samo zato što SNSD u tom slučaju gubi četvrtog delegata u Domu naroda BiH, pa time i mogućnost blokade svega o čemu se odlučuje u ovom domu, već i zbog toga što su odnosi unutar vladajuće koalicije na nivou BiH (SNSD-Trojka-HDZ BiH) već odavno na staklenim nogama.

Kamen spoticanja za opoziciju

O tome da li bi moglo doći do izbacivanja SNSD iz vlasti na nivou BiH, analitičari imaju različita mišljenja. Najveći kamen spoticanja u pokušaju izbacivanaj SNSD iz vlasti vide u HDZ BiH, odnosno njenom lideru Draganu Čoviću koji je u prijateljskim odnosima sa Miloradom Dodikom.

Politički analitičar iz Sarajeva, Enver Kazaz, ne vjeruje da može doći do bilo kakve prekompozicije vlasti na nivou BiH, ukoliko dođe do toga da peti delegat pripadne PDP.

– Teško da bi Trojka i HDZ BiH, a naročito HDZ izbacili SNSD iz vlasti – uvjeren je Kazaz.

S druge strane politička analitičarka Tanja Topić vjeruje da je sve moguće, pa i to da Čović okrene leđa Dodiku.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona ističe da se za sada ne može isključiti ni jedna opcija jer smo svjedoci da se u političkom životu BiH dešavaju mnoge stvari za koje smo mislili da nisu moguće.

– Ono što ide u prilog tome da je ta opcija moguća jesu narušeni odnosi unutar same vladajuće koalicije na nivou BiH. Ona i dalje funkcioniše po principima ucjenjivanja i vidjeli smo da je Dodik ovih dana izjavio kako „može nastaviti razgovore sa koalicionim partnerima“ ali pod uslovom da neka tri ključna čovjeka podnesu ostavku, što je vrlo malo vjerovatno i vrlo malo moguće – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Druga teza koja govori u prilog tome da je prepakivanje vlasti na nivou BiH moguće, dodaje ona, jeste da opozicija Srpske želi  da vidi leđa SNSD i dobije ono što je nezasluženo izgubila, a to je još jedan delegat u Domu naroda.

Kako će reagovati Čović

Topićeva podsjeća da je opozicija ranije optuživala upravo koalicione partnere SNSD, u prvom redu SDP, da su kumovali četvrtom delegatu koji je najveća vladajuća partija iz Srpske dobila u Domu naroda BiH.

Pročitajte još

– Svi se još sjećaju famoznog listića sa kojim se slikao lider SDP, Nermin Nikšić – podsjeća Topićeva.

Govoreći o odnosima Čovića i Dodika, Topićeva ističe da zbog tog „neraskidivog“ prijateljstva dvojice lidera bilo kakvo izbacivanje SNSD iz vlasti na nivou BIH izgleda kao nemoguća misija.

– Mislim da je ključ tog eventualno novog preslagivanja u rukama HDZ, odnosno Čovića. Ako pratimo taj tok neraskidivog prijateljstva onda se neko preslagivanje vlasti s jedne strane čini kao nemoguća misija. Međutim, s druge strane vidimo da HDZ jedno izvjesno vrijeme zastupa politku koja se ne poklapa u svim tačkama sa politikom SNSD – ističe Topićeva.

Ona podsjeća da HDZ insistira na NATO integraciji i nekim drugim stvarima, poput evropskog puta BiH.

– Tako da se, zavisno od pritisaka pojedinih međunarodnih aktera, može očekivati možda i promjena tog kursa HDZ BIH, odnosno Čovića prema Dodiku. Sve je to još u u sferi spekulativnog – zaključuje Topićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu