Hronika

JEDAN KORAK DALJE ZNAČIO BI SIGURNU SMRT Bunar mjesto gdje su otkriveni jezivi zločini

Zagledate li se u dno starog, zidanog bunara, vidjećete jasno svoje lice u odrazu vode. Prožeće vas jeza, jedan korak dalje značio bi sigurnu smrt. Mirni, ali jezivi, često napušteni i poluobrušeni, seoski bunari vrebaju svoje žrtve - neke slučajno upadnu u njih, a neke bivaju bačene.

JEDAN KORAK DALJE ZNAČIO BI SIGURNU SMRT Bunar mjesto gdje su otkriveni jezivi zločini
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Potrebno je vrijeme da se pronađe tijelo kojeg se zločinac otarasi u bunaru, a najsurovije ubistvo je bacanje žrtve žive u duboki bunar.

Ako čovjek i preživi pad, njegove jauke i zapomaganje teško je čuti, a čak i kada spasioci dođu, mogu da se jave teškoće da se teslo izvuče. Spasavanje se, tako, pretvara u pravu agoniju.

Bunari su predstavljali opasnost i za one koji su s namjerom ulazili u njih ne bi ih očistili i taj posao smatrao se veoma opasnim. Oni su građeni baš tako da u njih može da uđe čovjek i obavi nemili posao, a upravo te dimenzije bunara učinile su ih tako opasnim mjestima i čestom destinacijom zločinaca koji nemaju kud drugdje da se otarase tijela žrtve.

Otac ubijenog studenta Miloša poslao svima poruku poslije nastavka suđenja Neđeljku Đuroviću

Jeziv prizor nedavno je otkriven u bunaru u obrenovačkom selu Konatice – tijelo Aleksandra bilo je na dnu bunara napuštenog imanja, u fazi raspadanja. Da sve bude još strašnije, pronijela se priča da je Aleksandar živ bačen, da su se čuli jauci, da je njegovo tijelo bilo iskasapljeno, a šake odsječene i da ga je ubio i u bunar bacio njegov “dečko” .

Ništa od tih navoda, osim činjenice da je tijelo pronađeno pošto je duže vrijeme ležalo na dnu bunara, nije potvrđeno.

Aleksandar i Radovan su bili bliski, ali nije sigurno ni to da je njihov odnos bio ljubavni. Mještani ih pamte samo kao problematičan par.

O tome gdje je Aleksandrovo tijelo saznalo se upravo tako što je Radovan progovorio – i to pred cimerom u zatvoru, gdje boravi na odsluženju kazne za jedno drugo krivično djelo. Da li je Radovan ubica ili je samo bacio beživotno tijelo Aleksandra, koji je možda skončao zbog narkotika koji su uživali, tek treba da se istraži.

U međuvremenu još dva tijela pronađena su u bunarima – posljednji slučaj bio je u Žitištu, a nešto prije toga jedno tijelo pronađeno je i u Leskovcu.

Juče je stigla vijest da su pripadnici policije pronašli tijelo muškarca u bunaru na salašu u Žitištu, ali kako je tu završio i šta je uzrok smrti još se ne zna. Samo dva dana ranije u Leskovcu je u bunaru pronađena i starica. Riječ je o bunaru u dvorištu njene kuće i pretpostavka je da se radi o nesrećnom slučaju.

O slučaju Aleksandra i Radovana doznalo se 13. oktobra, a stravične priče o srpskim bunarima nizale su se i ranije.

Pročitajte još

Tako je 22. avgusta u bunaru kod Kraljeva pronađeno tijelo starijeg čovjeka čiji je nestanak prijavljen dva dana ranije policiji.

Početkom istog tog mjeseca, jedan muškarac iz okoline Loznice odlučio je da sebi oduzme život na tako brutalan način – zakoračio je u bunar. On je to uspio da učini, uprkos činjenici da je kuća bila puna. Tu su bili njegovi otac, majka i brat. Primetili su da ga nema u sobi, ni u okućnici, a kad su otvorili vrata santrača bunara, ugledali su njegovo tijelo.

Još jedan težak zločin koji se završio bacanjem tijela u bunar potresao je Srbiju aprila mjeseca ove godine. Dva posvađala su se u Čenti, selu između Beograda i Zrenjanina, vjerovatno pod dejstvom alkohola, i došlo je do zločina. U bunaru je završio čovjek čije tijelo je pronađeno na Veliki petak.

Među brojnim crnim bunarskim pričama, izdvaja se i jedna sa srećnim krajem. Vatrogasci su prošle godine u Velikom Mokrom Lugu spasli pedesetšestogodišnjeg muškarca koji je upao u bunar dubok oko 15 metara.

On je u bunar pao sa visine od 10 metara, nakon čega je odvezzen u Urgentni centar i, čudom, prošao bez vidljivih povreda.

Jedna od najtežih porodičnih tragedija zbila se krajem 2018. godine kod Trstenika, kada su u bunaru stradali roditelji i to dok je njihovo trogodišnje dijete ostalo samo zaključano u kući. Oni su stradali noću, kada su tumarali po tuđim njivama, vjerovatno tokom krađe kupusa. Mališan je bio zatvoren, bez hrane i grijanja i kada je pronađen bila mu je potrebna medicinska pomoć, piše Telegraf.