Kultura

JEDAN OD 16 PRIMJERAKA Episkop Jovan uručio NUB RS knjigu Svetog Jovana Damaskina (FOTO)

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan uručio je danas u Banjaluci predstavnicima Narodne i univerzitetske biblioteke RS vrijedan poklon, knjigu Svetog Jovana Damaskina iz 1827. godine.

JEDAN OD 16 PRIMJERAKA Episkop Jovan uručio NUB RS knjigu Svetog Jovana Damaskina (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon uručivanja ove knjige, episkop Jovan rekao je da se u Pakracu vraća u život biblioteka Eparhije pakračko-slavonske, koja predstavlja najzačajniju ustanovu ovog tipa zapadno od Dunava i Drine, na razmeđi Balkana i srednje Evrope.

– Ova biblioteka biće na raspolaganju svima, a kao znak njene obnove i povratka u život je da se jedan od 16 primjeraka “Dogmatike” Svetog Jovana Damaskina štampanih 1837, a prevedenih 1827. godine, našao u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteki Republike Srpske – naveo je episkop Jovan.

On je istakao da Eparhija pakračko-slavonska daruje ovu knjigu s velikom radošću, podržavajući Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske, koju, kako je rekao, treba obogaćivati jer je ona jedna od temelja obrazovanja i temelja Republike uopšte.

Duhovno blago

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da uručivanje ove knjige Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske ima veliki značaj za kulturu Srpske.

– Eparhija pakračko-slavonska je prepoznatljiva po svojoj biblioteci, te ogromnom kulturnom i duhovnom blagu. Od velikog je značaja da je episkop Jovan odlučio da dio tog kulturnog blaga ustupi Republici Srpskoj, koje će da uživa zaštitu države – istakla je Đakovićeva.

Ona je rekla da ova knjiga ulazi u fond starih i rijetkih knjiga koje već posjeduje Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, izražavajući uvjerenje da će javnost u Srpskoj biti zainteresovana da taj fond pogleda i uvjeri se u neprocjenjivo bogatstvo kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Digitalizacija

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečević rekla je da ova knjiga ima izuzetnu vrijednost od nacionalnog interesa za Republiku Srpsku.

– Knjiga je djelo Svetog Jovana Damaskina o filozofskim i teološkim spisima. Štampana je 1827. godine u Budimu i spada u rang starih knjiga – istakla je Zečevićeva.

Ona je rekla da će, zahvaljujući blagodarnosti vladike pakračko-slavonskog Jovana, ova knjiga od danas postati trajno vlasništvo Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i fonda stare i rijetke knjige.

– Jedan od vidova zaštite ove knjige je njena digitalizacija, što podrazumijeva vrlo brz i efikasan pristup korisnicima i istraživačima – navela je Zečevićeva.

Aplikacija

Najavila je da će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske 4. decembra, na Dan Svetog Jovana Damaskina, ovu knjigu predstaviti putem aplikacije “medžik boks”, koja korisniku ili istraživaču daje mogućnost da knjigu vidi u fizičkom obliku, ali da njeno pregledanje i istraživanje bude u digitalnom obliku.

Svečanom uručenju knjige, osim episkopa pakračko-slavonskog Jovana, prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečević, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović…

Jovan Damaskin (676–749) bavio se pravom, teologijom, filozofijom i muzikom, a napisao je i himne koje su još u upotrebi u pravoslavnim manastirima širom svijeta.