Svijet

JEDAN OD NAJTEŽIH TESTOVA Grupa studenata tužila vladu jer im je ispit zaustavljen 90 sekundi prije redovnog kraja, traže papreno skupu odštetu

Grupa južnokorejskih učenika tuži vladu jer je njihov prijemni ispit završio 90 sekundi ranije nego što je planirano. Traže da im se svakome isplati 20 miliona vona (15.400 evra), što je trošak godine učenja za ponovno polaganje ispita.

JEDAN OD NAJTEŽIH TESTOVA Grupa studenata tužila vladu jer im je ispit zaustavljen 90 sekundi prije redovnog kraja, traže papreno skupu odštetu
FOTO: UNIBL

Advokat učenika izjavio je da je ova greška uticala na ostale ispite studenata.

Poznati prijemni ispit za univerzitete u zemlji, poznat kao Suneung, je osmočasovni maraton uzastopnih testova iz više predmeta.

Radi se o jednom od najtežih ispita u svijetu i ulozi su veoma visoki. Ne samo da određuje prijem u univerzitete i potencijalna radna mjesta, već čak i buduće odnose. Tokom ovog godišnjeg događaja se poduzimaju brojne mjere za pomoć studentima da se koncentrišu, kao na primjer zatvaranje vazdušnog prostora zemlje i odlaganje otvaranja berze.

Rezultati ovogodišnjeg ispita objavljeni su 8. decembra.

U tužbi, koju je u utorak podnijelo najmanje 39 studenata, tvrdi se da je zvono ranije zazvonilo na mejstu gdje se održava ispit u glavnom gradu Seulu tokom ispita iz prvog predmeta.

Neki studenti su se odmah pobunili, ali kažu da su im ipak odmah oduzeti papiri. Nastavnici su prepoznali grešku prije početka sljedeće sesije, te su za vrijeme pauze za ručak vratili minut i po, ali su mogli označiti samo prazna mjesta koja su ostala na papirima i nisu smjeli mijenjati postojeće odgovore.

Pročitajte još

Učenici su rekli da su bili toliko uznemireni da se nisu mogli fokusirati na ostatak ispita. Neki su navodno odustali i vratili se kućama.

Njihov advokat Kim Vu-suk rekao je da se obrazovne vlasti nisu izvinile.

Zvaničnici su rekli da je supervizor zadužen za određeni centar za testiranje pogrešno pročitao vrijeme.

Ovo nije prvi put da se studenti tuže zbog preranog zvona. U aprilu je sud u Seulu dodijelio sedam miliona vona (5.250 evra) studentima koji su tvrdili da su bili u nepovoljnom položaju na ispitu Suneung 2021. godine, jer im je zvono zazvonilo oko dva minuta ranije, prenosi N1.

A cijena može biti i viša u drugim zemljama. Godine 2012., muškarac u Kini je osuđen na godinu uslovno jer je zvonio četiri minuta i 48 sekundi ranije tokom prijemnog ispita za nacionalni fakultet u školi u provinciji Hunan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu