Banjaluka

“JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA U ISTORIJI GRADA” Banjaluka obilježava dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci, danas je obilježen 21. novembar – Dan oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

“JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA U ISTORIJI GRADA” Banjaluka obilježava dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu
FOTO: GRAD BANJALUKA

U ime Grada, vijenac je položio predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

– Dugujemo zahvalnost svima koji su svoje živote dali za oslobođenje Banje Luke u Prvom svjetskom ratu. Ulazak Srpske vojske u Banju Luku 1918. godine, jedan je od najvažnijih događaja u istoriji grada, jer je grad oslobođen nakon viševijekovne okupacije – rekao je Talić.

Konzul Republike Srbije u Banjaluci, Vesna Marinković, rekla je da Banjaluka svoj dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu obilježava u tužnim okolnostima zbog smrti patrijarha Irineja. Ona je istakla da je srpski narod dao ogromnu žrtvu za slobodu u Prvom svjetskom ratu kada je trećina stanovništva položila život za slobodu.

Nebojša Kuštirnović iz Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, rekao je da je na današnji dan, prije 102 godine, u Banjaluku ušla oslobodilačka Srpska vojska. On je naglasio da se, sa prostora Bosne i Hercegovine u Srpskoj vojsci borilo oko 45.000 ljudi.

FOTO:  GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, danas su vijence položili i ministar uprave i lokalne samoprave RS Senka Jujić, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, od prošle godine i zvanično se obilježava kao gradski praznik.