Društvo

"Jedan od najvažnijih projekata u BiH" Izgradnja novog mosta na Savi u Gradiški biće završena krajem maja

Izgradnja prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške biće završena u ugovorenom roku, do kraja maja, ali će u saobraćaj biti pušten tek za dvije godine, koliko je predviđeno za završetak vezne saobraćajnice sa strane Hravtske, čija je izgranja počela u februaru, istaknuto je tokom današnje posjete gradilištu ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojina Mitrovića i direktora "Autoputeva Republike Srpske" Dušana Topića.

"Jedan od najvažnijih projekata u BiH" Izgradnja novog mosta na Savi u Gradiški biće završena krajem maja
FOTO: SRNA

Mitrović, koji je sa Topićem i predstavnicima izvođača radova “Integral inženjering” Laktaši i firmi koje vrše nadzor “Krebs plus Kifer Istočna Evropa” i instituta IGH Zagreb posjetio gradilište, istakao je da je zadovoljan što radovi teku predviđenom dinamikom, bez obzira na prethodne poteškoće izazvane pandemijom virusa korona i trenutnu krizu u nabavci energenata i građevinskog materijala.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On je rekao da je cilj današnjeg sastanka sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić da nadležne institucije na nivou Republike i Savjeta ministara pripreme sve što je potrebno da se u najkraćem roku izvrši tehnički prijem i izda upotrebna dozvola za novi most.

– Riječ je o jednom od najbitnijih projekata u ovom trenutku u BiH, a izgradnja ovog mosta će doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi u samom centru Gradiške i izmještanju međudržavnog saobraćaja robe i putnika na novi granični prelaz – naveo je Mitrović.

Pročitajte još

On je napomenuo da će Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara tražiti da se što prije odgovori na inicijativu koja je prošle godine upućena na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Ljubljani, da se sa strane BiH gradi zajednički granični prelaz.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić naglasio je da je važno da što prije bude donesena odluka o tome da li će se graditi jedan granični prelaz kako se ne bi došlo u situaciju da bude završena pristupna saobraćajnica, pa tek onda da se radi prelaz.

– Zadovoljni smo što je počela izgradnja vezne saobraćajnice dužine 4,5 kilometara – dodao je Topić.

Glavni inženjer gradilišta Marko Lovrić naveo je da se trenutno radi hidroizolacija čelične konstrukcije mosta, a da se u narednim danima očekuje početak postavljanja asfalta, ograde i saobraćajne signalizacije.

Prihvati notifikacije