Društvo

Jedan osoba preminula: U Srpskoj ove godine 11 NOVOOBOLJELIH OD HIV/AIDS, uglavnom imaju između 30 i 49 godina

U Republici Srpskoj je u ovoj godini prijavljeno 11 oboljelih od HIV/AIDS, a od posljedica ove bolesti umrlo je jedno lice, izjavila je načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS.

HIV AIDS
FOTO: S. RANKOVIĆ/RINGIER

Ona je napomenula da je u Republici Srpskoj od 2002. godine registrovano 186 oboljelih od HIV/AIDS-a, a umrlo je 31 lice. Prema njenim riječima u 2023. godini prijavljeno je pet slučajeva HIV-a i šest AIDS-a.

Najveći broj oboljelih pripada uzrasnoj grupi od 30 do 49 godina, a od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 58 odsto je homoseksualne/biseksualne orijentacije, a nešto manji broj pripada heteroseksualnoj.

-U Republici Srpskoj se u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor, liječenje visokoaktivnom antiretrovirusnom terapijom, kao i psihosocijalna podrška osoba sa HIV/AIDS-om – rekla je Vukmirova.

Pročitajte još

Objasnila je da se HIV infekcija najčešće otkriva brzim dijagnostičkim testovima, koji otkrivaju prisustvo ili odsustvo HIV antitjela, što je od esencijalnog značaja za rano otkrivanje.

HIV infekcija se ne može izliječiti, međutim postoje efikasni antiretrovirusni lijekovi (ART) koji kontrolišu virus i doprinose prevenciji, tako da osobe sa HIV-om, mogu živjeti dug i koliko je moguće kvalitetan život – naglasila je Vukmirova.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu sa HIV-om živi oko 39 miliona lica, od toga je 37,5 miliona odraslih, a 1,5 miliona djece mlađih od 15 godina. Vukmirova je dodala da ti podaci ukazuju da su 53 odsto žene i djevojke, kao i da je od početka epidemije do sada umrlo 40,1 miliona. Ona je navela da je u 2022. godini registrovano 1,3 milion novoinficiranih, a od posljedica ove bolesti umrlo je 630.000 oboljelih.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije