Kultura

Jedinstven koncert u Srbiji: Beogradska filharmonija odsvirala maraton Bramsovih simfonija

Beogradska filharmonija priredila je sinoć jedinstveni koncert, "Brams maraton", tokom koga je sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvela sve četiri simfonije kompozitora Johanesa Bramsa.

Beogradska filharmonija
FOTO: M. ĐOKOVIĆ / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Felc i simfoničari ispraćeni su desetominutnim stojećim ovacijama publike iz Kolarca, gdje su jedinstveni koncertni poduhvat počeli u 18.00 i potom svakog časa izvodili po jednu od Bramsovih simfonija, koje nose redne brojeve 1, 2, 3 i 4.

Na početku maratona, Felc se obratio na srpskom jeziku posjetiocima i poručio da prisustvuju posebnoj večeri, kada Beogradska filharmonija izvodi simfonije “jednog od najistaknutijih kompozitora svih vremena”.

Pročitajte još

Felc je naglasio da su izvođači klasične muzike u drugom planu i da sviraju “sa punim srcem, energijom i strašću da bi služili volji kompozitora”.

Jedinstvena prilika

Iz Beogradske filharmonije su, najavljujući koncert, naglasili da “Bramsov maraton” predstavlja “jedinstvenu priliku da se doživi kompozitorov simfonijski put od 1833. do 1885. godine”, a Felc je publici u Kolarcu priznao da nije sreo “muzičara koji nije bio zaljubljen i pun poštovanjem prema muzici Bramsa”.

Podsjetivši da Filharmonija pokazuje “ogroman kvalitet i jedinstvenu strast, koja inspiriše mnoge umjetnike koji dolaze u Beograd”, Felc je izrazio nadu da će nadležni poboljšati uslove rada orkestra, jer bi bilo šteta da takvi muzičari odu u druge orkestre.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu