Društvo

JEDNA OSOBA PREMINULA, JOŠ 114 ZARAŽENIH Pogoršanje epidemiološke situacije u većini opština

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 114 slučajeva zaraze novim virusom korona, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

JEDNA OSOBA PREMINULA, JOŠ 114 ZARAŽENIH Pogoršanje epidemiološke situacije u većini opština
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Po njegovim riječima, imamo pogoršanje epidemiološke situacije u većini opština.

Najveći problem su i dalje okupljanja, ističe on, ali dodaje da je bitno pridržavanje svih mjera preporučenih zbog širenja virusa korona.

Fizička distanca od dva metra u mnogome smanjuje mogućnost zaraze virusom, čak i u kontaktu sa pozitivnim osobama. Apelujemo na građane da budu svjesni da je najveća odgovornost na svakom pojedincu. Moramo sačuvati zdravstveni sistem. I moramo da se pridržavamo mjera Instituta i da sačuvamo i zdravlje. Zdravstveni sistem trenutno trpi ogroman pritisak i na primarnom i na sekundarnom nivou – kaže Zeljković.

Epidemiolog Instituta Jelena Đaković Dević ističe da su u posljednja 24 časa testirana 582 uzorka na prisustvo virusa korona. Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо ukupnpo 3.032 slučајa virusа kоrоnа.

Smrtni slučaj

Prijavljen je i jedan smrtni slučaj osobe iz Banjaluke. Do sada je prijavljeno 138 smrtnih ishoda u Srpskoj.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ovo je treći dan da imamo trocifren broj dnevno novooboljelih i to je zabrinjavajuće. U posljednja 24 časa novi virus je potvrđen u 28 opština širom RS, a najviše je novopotvrđenih iz Banjaluke, ukupno 27, a slijede Zvornik, Bijeljina, Trebinje,… – kaže ona.

U UKC trenutno je 47 osoba na liječenju, a dvoje je na respiratoru. U ostalim bolnicama je 131 pacijent.

Ona je podsjetila i na mjere koje su propisane za ponašanje u domaćinstvu u kojem ima osoba sa potvrđenim virusom korona.

– Nalazimo se u fazi kada ne treba razmišljati da li je virus oslabio ili nije, jer nema naučnih dokaza za to. Virus je nepredvidljiv. Ostaje nam da prilagodimo naše ponašanje onom sto virus nalaže. Molim da se preporuke Instituta ne shvataju kao nešto što se nameće, već kao nešto o čemu svi vodimo brigu – dodaje ona.

Kako objasnjava Đaković Dević, nemamo eksponencijalni rast broja zaraženih u posljednja tri dana, ali imamo na određenom broju dana od početka juna, kada se udvostručavao broj novooboljelih.

Moguće restriktivnije mjere

Branislav Zeljković je istakao da će se tražiti mogućnost da se ide i sa restriktivnijim mjerama.

– To će prije svega određivati lokalne zajednice u saradnji sa Institutom, a mogu se odnositi na smanjenje broja ljudi na okupljanjima ili rad ugostiteljskih objekata i slično – rekao je on.

Zeljković ističe i da visoko rizični kontakt nije onaj kada se prođe pored nekoga ko ne nosi masku. Podsjeća, ipak, da Institut konstanto preporučuje da se maske nose i na otvorenom, posebno kada ste u kontaktu sa drugim osobama.

– Slična je preporuka bila i u Vuhanu. Kada ste u većoj grupi ljudi, razgovarate na otvorenom ili ste u društvu, preporuka je da se nose maske, a Republički štab za vanredne situacije će određivati šta je to obavezno. Tamo gdje nema distance, potpuno je opravdano da se nose maske i na otvorenom – podsjeća Zeljković.

On kaže da Institut predlaže preporuke, a Republički stab za vanredne situacije svojim zaključkom obavezuje građane da poštuju te preporuke.

– Naravno da je otežan život pod maskama, ali je mnogo manji teret to nego da se zarazite i budete na liječenju u bolnici. To je trenutno najefikasnija zaštita koju možemo preporučiti. I pored te neugode, preporučujemo građanima da nose maske, kao i da tokom ljeta posebno konzumiraju dovoljno tečnosti, ali i da maske koriste na odgovarajući način, ne kao kozmetiku, već ona mora da pokrije nos i usta i da prijanja uz lice. Jednokratne maske nemaju više funkciju kada se ovlaže i moraju se mijenjati – napominje Zeljković.

Lokalna žarišta su trenutno područje istočne Hercegovine, Rogatica, Bijeljina, Zvornik, zatim Banjaluka i dalje, Kozarska Dubica, Prijedor itd.

Prihvati notifikacije