Društvo

"Jedna žurka može PREOKRENUTI SITUACIJU" Profesor Kočović otkriva šta se može očekivati od četvrtog talasa korone

Mada smo se radovali ljetu 2021. godine, kao i tome da ćemo, kada je korona virus u pitanju, biti "mirni" sve do jeseni, četvrti talas epidemije je, kako upozoravaju stručnjaci, već počeo.

"Jedna žurka može PREOKRENUTI SITUACIJU" Profesor Kočović otkriva šta se može očekivati od četvrtog talasa korone
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mjesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, objašnjava koliko je situacija ozbiljna i šta možemo očekivati u narednom periodu.

– Četvrti talas u Srbiji je krenuo 2. jula i tek smo na početku. U ovom trenutku je teško predvidjeti kako će se situacija odvijati, jer je, da bi se napravio proračun, potrebno da prođe 25, 26 dana. Ono što se sada vidi je da je ovaj talas jako blag u odnosu na prethodna tri, tačnije – najblaži je. Precizno, broj zaraženih u prethodnih 10 dana je porastao 20 odsto, ali je, u odnosu na prethodne talase, to mali broj. Ranije je rastao mnogo više i strmije – objašnjava prof. Kočović, piše Telegraf.

Pročitajte još

Međutim, on naglašava da se to vrlo lako može promijeniti. I u drugim evropskim zemljama se dešavalo da dođe do naglog skoka. Posebno alarmantno je u Izraelu.

– Vidjećemo šta će se dešavati. U Izraelu je za 17 dana broj zaraženih skočio 25 puta, odnosno 2.500 odsto. Na porast broja zaraženih kod nas mogu uticati oni koji su bili u inostranstvu na odmorima, ali i svi oni koji su bili na priredbama, svadabama, veseljima, festivalima… Primjeri u Britaniji i Izraelu pokazuju da su se zaražavali i oni koji su bili vakcinisani sa dvije doze. Očigledno je da vakcine ne štite dovoljno od novih sojeva – delta i lambda, odnosno indijskog i južnoafričkog soja. Međutim, statistika pokazuje da je smrtnost manja, što znači da štite od najgoreg ishoda – kaže Kočović i dodaje da je dovoljna maltene jedna žurka da se potpuno preokrene situaciju kod nas i dođe do naglog skoka zaraženih.

– Tako se desilo u Grčkoj gdje je za tri, četiri dana krenuo nagli rast – upozorava Kočović.

Prihvati notifikacije