Magazin

Jedno je nosila najljepša žena svijeta: Ovih 10 imena su NOSILE NAŠE BAKE, a i dan danas su prelijepa i popularna

Sve je češća praksa da se djeci nadenu rijetka i neobična imena. I dok su u trendu ona kratka koje zvuči "svjetski", zaboravljamo starinska ženska imena kakva su krasila naše bake.

majka i kćerka
FOTO: FREEPIK

To je prava šteta, jer i među njima ima zaista divnih i upečatljivih, a pritom njegujete duh tradicije i našeg jezika. Ovog puta donosimo 10 imena karakterističnih za neka prošla vremena, premda se i dalje s vremena na vrijeme “provuku”.

Ankica

Ankica i Anica su varijante imena Ana, koje potiče od starohebrejskog “Hannah”, a u bukvalnom prevodu znači “milost, zahvalnost! Kako je ime Bogorodice Marije bilo Ana, u različitim verzijama je ovo ime popularno već vijekovima među hrišćanima.

Pročitajte još

Bogdana, Bogdanka

Ovo je ženska varijanta imena “Bogdan”, u čijoj je osnovi riječ “Bog”, a označava bebu koja je “Božji dara”, “Bogom dana”. Staro vjerovanje kazuje da su djeca sa ovim imenom “zaštićena od Boga”, a davala su se i onoj djeci koja su dugo i željno iščekivana.

Danica, Danka

 Ovo je slovensko ime, a postoje dva objašnjenja za ovo ime, jedno je da je nastalo od riječi “dan”, dok je drugo da potiče od narodnog naziva za Veneru – zvijezda Danica, koju je moguće vidjeti i rano ujutru, prije zore. Ime simboliše jasnu, svijetlu djevojčicu punu nade i vjere, piše Žena Blic.

beba
FOTO: PIXABAY

Đurđija, Đurđica

Ovo je ženska varijanta imena Georgije i Đorđe, a slična su i Đurđa i Đurisava. Izvedeno je od grčke riječi “geōrgós” što znači “zemljoradnik”.

Žanka

Ovo je kratka varijanta imena “Božana”, a znači “neko ko dolazi od Boga”.

Kalina

dijete u naručju
FOTO: FREEPIK

Riječ je imenu slovenskog porijekla, a zapravo je naziv ukrasne biljke “obične ili divlje kaline” koje je postalo lično ime. Ova biljka je inače veoma otrovna, pa simbolično predstavlja jaku ženu koja je veliki borac. Postoji i objašnjenje da je ovo ime poteklo od riječi “kaline” što na grčkom znači “dobar, častan” čovjek.

Lenka

 Skraćena verzija ženskih imena “Magdalena”, “Helena” i “Jelena”. Potiče od grčke riječi “helle” što znači “sjajna, blistava”, a označava i “sunčevu svjetlost”. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najljepše žene svijeta, kćerke Zevsa – Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa.

Malina

Najčešće tumačenje ovog imena je da je riječ o nazivu za voće koje je uzeto za lično ime, a u našem narodu simboliše slatku, simpatičnu i lijepu devojku.

djevojčica sjedi
FOTO: FREEPIK

Spomenka

Ovo je ime domaćeg porijekla, a nastalo je od naziva za cvijet “spomenak”. Postoji i mišljenje da je nastalo od riječi “spomen” (uspomena, sjećanje, koga pominju, pamte – nezaboravan, nezaboravna).

Sunčica

Ovo ime je izvedeno od imenice “sunce”, slovenskog je porijekla i u prenesenom značenju odlikuje osobu koja je “svijetla, sjajna, blistava, topla, nježna”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu