Kultura

Jednoglasna odluka žirija: Novosadska diva Mira Banjac dobitnica povelje Brankovog kola

Na završnoj sjednici žirija Brankovoga kola (Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel), jednoglasno je odlučeno da „Velika povelja Brankovoga kola“ za 2022. godinu, za uzvišeni oblik saradnje tokom proteklih decenija, pripadne Miri Banjac, uglednoj dramskoj umjetnici, filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj glumici.

Jednoglasna odluka žirija: Novosadska diva Mira Banjac dobitnica povelje Brankovog kola
FOTO: ROBERT GETEL/RAS SRBIJA

Ovo prestižno priznanje, pored ostaloga, Brankovo kolo dodjeljuje umjetnicima „za nadahnuti doprinos ljepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića”.

U poluvjekovnom svome trajanju, Brankovo kolo je od samoga početka radosno sarađivalo s Mirom Banjac koja je uvek pokazivala visoki profesionalizam i veliku ljubav prema nastupima na Stražilovu i u Sremskim Karlovcima. Brankovu poeziju govorila je sa sestrinskom “sremskom ljubavlju” doživljavajući njegove stihove kao svoje: “Oj, Karlovci, mesto moje drago/ kô detence došao sam amo…/ Dođe tiče pa se tu naviče”.

A voljela je i umjela često da govori Mira na Brankovom kolu, na Stražilovu najprije, poemu Vojvodina Mike Antića. Kad Mira Banjac to čini, pjesnik i publika ne brinu: umjetničke slike i zvuci lijepe se za vječnost. Po svemu se tada vidi da Mikina poezija zahvata svijet do krajnjih tačaka života i smrti na panonskom parčetu planete, do izvora univerzalnog doživljaja svijeta iz talenta jedinstvene Mire Banjac. Slušajući je imamo želju da poletimo preko Fruške gore i dohvatimo se vječito mladog zagrljaja Branka Radičevića, prenosi Blic.

Pročitajte još

“Velika povelja Brankovoga kola” Miri Banjac biće uručena na Svečanom otvaranju 51. Brankovog kola, devetog septembra ove godine, koje će trajati do devetnaestog u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vitomir Vico Dardić, Matija Bećković i Svetlana Bojković.

Prihvati notifikacije