Politika

JEDNOGLASNO Centralna izborna komisija BiH potvrdila rezultate izbora

Centralna izborna komisija BiH donijela je dugo očekivanu odluku o potvrđivanju rezultata opštih izbora u BiH.

Zgrada CIK BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/INGIER

Na sjednici koja je počela u 13 časova, Mišo Krstović, šef Sektora za pravne poslove, rekao je da je Sud BiH odbio ili odbacio sve žalbe na odluke CIK i da su se na osnovu toga stekli uslovi za potvrđivanje rezultata opštih izbora: Za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom PS BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, skupštine 10 kantona, za Narodnu skupštinu RS i za predsjednika i potpredsjednike Srpske.

Sastavni dio odluke biće i dodijeljeni mandati.

Pročitajte još

Vanja Bjelica Prutina, koja je bila ranije jedina protiv utvrđenih rezultata izbora za predsjednika RS, rekla je da je odluka CIK ipak pravosnažna, nakon odluke Suda BiH.

– Kao pravnik imam pravo na tumačenja nekih dijelova obrazloženja Suda BiH koja mi se čine manjkavim. Ali, kao legalista dužna sam poštovati odluke Apelacionog odjela Suda BiH. Iz tog razloga podržavam odluku o potvrđivanju rezultata izbora – rekla je ona.

Kandidati koji su odlučili da odbiju mandat, u zgradi CIK treba da potpišu odluke o tome, kako bi CIK njihov mandat mogla da dodijeli drugima prije održavanja konstitutivnih sjednica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu