Banjaluka

JEDNOŠALTERSKI SISTEM 3.500 građana tražilo da grad za njih prikupi dokumentaciju

U Banjaluci je putem jednošalterskog sistema za građevinske dozvole, koji je Gradska uprava uvela u januaru ove godine podneseno 3.530 zahtjeva.

JEDNOŠALTERSKI SISTEM 3.500 građana tražilo da grad za njih prikupi dokumentaciju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

Šef Odsjeka za poslove prijemne kancelarije Dragana Milanović je istakla da se, od uvođenja ove novine, 90 odsto investitora manjih objekata opredijelilo za korištenje sistema, čija je osnovna prednost u tome da gradske službe, umjesto njih, prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju i neophodne saglanosti.

U posljednje vrijeme, zabilježen je porast i broja investitora koji i za veće objekte pribavljaju potrebnu dokumentaciju na ovaj način – kazala je ona.

Jednošalterski sistem funkcioniše na bazi toga da se zahtjevi za dozvole podnose na jednom mjestu, a da Gradska uprava, umjesto investitora, pribavlja potrebne saglasnosti nadležnih organa i preduzeća.

Dodatna pogodnost za investitore jeste to što ne snose dodatne troškove za to što Grad, umjesto njih, pribavlja potrebne saglasnosti.

Drugim riječima, korištenjem jednošalterskog sistema, investitor više nema potrebu da hoda od kancelarije do kancelarije, kompletira potrebnu dokumentaciju i čeka u redovima za izdavanje saglasnosti, nego to Gradska uprava radi umjesto njih.

Ovaj sistem Banjaluka je uvela početkom tekuće godine, kao jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koje nude ovaj oblik pogodnosti.