Banjaluka

Jednošalterski sistem olakšao poslovanje: Od januara predato 2.355 zahtjeva

Od uvođenja u praksu, jednošalterski sistem za građevinske dozvole naišao je na izuzetno dobar prijem kod investitora, pošto se najveći dio njih opredijelio da do dozvola dolazi na ovaj, skraćeni i brži način, saopštili su iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Jednošalterski sistem olakšao poslovanje: Od januara predato 2.355 zahtjeva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

Prema podacima ovog odjeljenja, od junara ove godine, kad je uveden tzv. jednošalterski sistem koji je omogućio da se zahtjevi za dozvole podnose na jednom mjestu, a da Gradska uprava, umjesto investitora, pribavlja potrebne saglasnosti nadležnih organa i preduzeća – podnoseno je ukupno 2.355 zahtjeva.

Šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Dragana Milanović ističe da se najveći dio tih zahtjeva odnosilo na one iz oblasti građenja: zahtjevi za lokacijske uslove, građevinske dozvole, upotrebne dozvole, reklamne medije, ljetne bašte, ekološke dozvole i drugo.

– Po našim podacima, investitori individualnih stambenih i stambeno-poslovnih objekta u 90 odsto slučajeva pribavili su potrebne saglasnosti preko jednošalterskog sistema, što je najbolji pokazatelj o tome koliko je ovaj sistem olakšao poslovanje investitorima – ističe ona.

Investitori ne snose dodatne troškove za to što Grad, umjesto njih, pribavlja potrebne saglasnosti. Korištenjem jednošalterskog sistema, investitor više nema potrebu da hoda od kancelarije do kancelarije, kompletira potrebnu dokumentaciju i čeka u redovima za izdavanje saglasnosti, nego to Gradska uprava radi umjesto njih.

Najčešće tražene saglasnosti u postupku dobijanja dozvola iz oblasti građenja su saglasnosti banjalučkog “Vodovoda”, M:tela, Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Banjaluka i ZP Elektrokrajina.