Svijet

JERMAK O POSTUPKU OPOZIVA "Svjedočenje koje dovodi u pitanje istragu protiv Trampa"

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svjedoka u postupku opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, navodeći da sa američkim zvaničnicima nije razgovarao o uslovljavanju pomoći SAD Ukrajini.

JERMAK O POSTUPKU OPOZIVA "Svjedočenje koje dovodi u pitanje istragu protiv Trampa"
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam… To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su iznijeli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam – rekao je Jermak magazinu Tajm.

Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svjedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je na velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa, prenio je RTS.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svjedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da “američka pomoć neće biti nastavljena” dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umiješani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za “impičment” Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će američki predsjednik biti opozvan.

Trampov odgovor na sve to je da je počeo “lov na vještice”.

Sodland je svjedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i potpredsjednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

– Rekao sam gospodinu Jermaku da vjerujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedjeljama razgovarali – svjedočio je Sodland.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnja da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsjedničkim izborima 2016. godine i rasvjetljavanje uloge Hantera Bajdena u ukrajinskom “Burisma holdingu” u vrijeme dok je njegov otac Džozef Bajden bio drugi čovjek Bijele kuće.

Jermak, ipak, ima sasvim drugačije sjećanje o tim događajima.

– Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naletjeli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sjećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali – rekao je Jermak.

Odgovarajući na tvrdnje ukrajinskog savjetnika, Sondlandov advokat je rekao da “ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati”.

Sodlandove izjave donekle su se mijenjale kako je vrijeme prolazilo, piše Tajm, navodeći da je on u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mjesec dana kasnije iznio detalje razgovora sa Jermakom.