Politika

Jesmo li KORAK BLIŽE ka vakcinama: Savjet ministara ovlastio Gudeljevićevu da potpiše sporazume

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH ovlašćena je ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević da finalizuje potpisivanje sporazuma za nabavku vakcina.

Jesmo li KORAK BLIŽE ka vakcinama: Savjet ministara ovlastio Gudeljevićevu da potpiše sporazume
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Na sjednici je utvrđen i biće hitno upućen Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavki vakcina između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za potpisnika BiH je predložena ministarka Gudeljević.

– Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Savjeta ministara BiH i AstraZeneke AB o odšteti AstraZeneke i Ugovor o obeštećenju od strane Kovaksa za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Savjeta ministara BiH i Fajzera. Za njihovo potpisivanje ovlaštena je ministarka Gudeljević – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prethodno je Savjet ministara BiH usvojio Informaciju o potrebi njihovog zaključivanja,  nakon što su dobijena pozitivna mišljenja nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH.

BiH je polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz Kovaksa, dobila novi uslov kojim se traži potpisivanje amandmana na ugovor. Potpis sporazuma jedina je preostala tačka koja dijeli BiH od isporuke vakcina iz KOVAX.

– Podsjećamo da je Savjet ministara BiH još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojio 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Kovida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta – naveli su u Savjetu ministara.

FOTO: SAVJET MINISTARA BIH
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Indirektni porezi

Savjet ministara BiH donio je Odluku o dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i njihovom povratu ako su plaćeni na opremu i sredstva koja doniraju domaći i međunarodni subjekti za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona.

– Dopunama Odluke omogućava se svim nadležnim javnim tijelima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da za direktnu nabavku lijekova za liječenje zarazne bolesti Kovid-19, kojima će se provoditi masovna imunizacija stanovništva na besplatnom osnovu, budu oslobođeni plaćanja indirektnih poreza, uz izdavanje potvrde javnih tijela u BiH, nadležnih za područje zdravstva da su lijekovi nabavljeni u nekomercijalne svrhe (besplatna i dobrovoljna imunizacija) – saopšteno je iz Savjeta ministara.

To će olakšati nadležnim ministarstvima u oblasti zdravstva i nadležnim zdravstvenim ustanovama da samostalno nabave lijekove – vakcine za liječenje zarazne bolesti Kovid-19, kako bi se provela besplatna masovna imunizacija stanovništva u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova još je 18. septembra prošle godine potpisalo Ugovor o nabavci vakcina putem Kovaks mehanizma, a prethodno i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama, ali nijedna vakcina putem Kovaks mehanizma još nije stigla u BiH.