Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“JOŠ DUGO NEĆE DOĆI SVOJIM KUĆAMA” Oko 200 djece porijekom iz BiH se nalazi u Siriji

Društvo
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Institucije BiH ušutjele su se o eventualnom povratku državljanki BiH, udovica pripadnika ISIS i njihove djece koji se nalaze u kampovima u Siriji. Dok je prije nekoliko mjeseci bilo naznaka da su pokrenute određene aktivnosti u vezi s ovim pitanjem, sada čak ni porodice tih žena, koje su pokušale ishoditi njihov povratak, nemaju nikakvih novih informacija.

Muk i tišina vladaju i nakon upita Ministarstvu spoljnih poslova BiH o ovoj temi.

U međuvremenu, Avaz je došao do nezvaničnih, ali pouzdanih informacija da bi u Siriji moglo biti čak oko 200, a ne 80 djece, koliko je do sada spominjano da ih ima.

Prema posljednjim informacijama, uz djecu koja su odvedena iz BiH, mnoge su žene u Siriji rodile još po jedno ili više djece.

Osim njih, navodno je u zarobljeništvu u toj ratom razorenoj zemlji još 50 žena i 50 muškaraca porijeklom iz BiH. Izvori iz više institucija koje su upoznate s ovim problemom, a koji su željeli ostati anonimni, kažu da u ovom trenutku niko ne želi preuzeti odgovornost za povratak udovica i djece.

– Savjet ministara, iako je trebalo još prošle godine formirati koordinaciono tijelo koje bi se bavilo ovim problemom, do sada to nije učinilo. Upravo veliki broj djece koja su rođena proteklih godina u toj zemlji, a čija su oba ili jedan roditelj iz BiH, usporiće cijeli taj proces – kaže izvor Avaza.

Izvori tvrde da se na nivou državnih institucija problematizuje pitanje povratka žena s djecom i da nema saglasnosti da se one vrate čak i u slučaju da budu procesuirane pred ovdašnjim pravosuđem.

Alema Dolamić iz Tešnja, koja se već dugo bori da vrati sestru iz pakla Sirije, kaže da je izgubila nadu da će se to desiti.

– Zar je bitniji taj borac ISIS, što su ga doveli od žena i djece koji se iz dana u dan pate po kampovima? Kako stvari stoje, bojim se da još dugo neće doći svojim kućama. U ovom slučaju u pitanju su desetine života, a ne samo jedan – ogorčena je Alema Dolamić.

Izvor tvrdi da se u pojedinim institucijama razmatra mogućnost da se za provjeru državljanstva osoba koje bi došle iz Sirije koriste nalazi DNK laboratorija pri Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM). Za one državljanke BiH koje u Siriji nemaju nikakve dokumente, kao što ih nemaju ni njihova djeca, koristili bi identifikacione dokumente izdate od IOM-a ili neke druge relevantne međunarodne organizacije.

Utvrđivanjem državljanskog statusa stvorili bi se uslovi za izdavanje putničkih listova, neophodnih za povratak u BiH. Kasnije bi se u zemlji konačni upis mogao vršiti samo na osnovu relevantnih činjenica, koje bi sud utvrdio u vanparničnom postupku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO