Kolumne

Djeca nam se rađala

U zemlji sile i nepravde, nerazjašnjenih ubistava, opštenarodnih pljački, osionih političara… u rađaonama kojima odjekuju jauci porodilja i „savjeti“ akušera tipa: „šta se dereš, kao da te kolju“ – djeca nam se rađala!

Djeca nam se rađala
FOTO: RAS SRBIJA

Djeca nam se rađala u porodilištima, čije su čekaonice pune pripritih očeva i nervoznih majki i tetaka, koje, poučene iskustvom, znaju da sve može krenuti po zlu, ako se na vrijeme ne ćušne koverta.

Djeca nam se rađala, da popune zjapeću rupu, jer sve što još ima zdrave noge i ruke i koliko-toliko bistru glavu bježi glavom bez obzira.

Djeca nam se rađala, da danas-sutra podignu iz mrtvih penzioni fond, da čestiti poslodavci opet imaju dovoljno jeftine radne snage, partijski lideri podanika, država poreskih obveznika, a nacija, zlu ne trebalo, vojnika ratnika.

Djeca nam se rađala, da nam budu alibi, što kao beslovesna marva, bez mrve duše i zrnca hrabrosti, živimo u lošim brakovima, trpimo šefove koji nas ponižavaju, ćutimo kad komšija mlati ženu, policajac maltretira građanina, ljekar pacijenta, nastavnik dijete, a politički moćnik cijelu naciju. Jer, eto, pobunili bismo se, al’ ne možemo zbog djece.

Djeca nam se rađala, da poprave sve što smo mi upropastili.

Djeca nam se rađala, da bismo sami sebi dokazali da smo bolji nego što jesmo.

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra RS, najveće i najblistavije zdravstvene ustanove u Srpskoj, usred Banjaluke dakle, desio se skandal. Mlada žena, koja je u 19. godini rađala drugo dijete, dakle majka za primjer i nacionalni ponos, tvrdi da joj je, usred poroda, doktor trgao ruke, psovao majku, vrištao na nju da je ološ i đubre, i ona i sva njena porodica. Doktor tvrdi da to nije tačno, nego da je ispred rađaone porodiljina porodica njemu psovala majku, nazivala ga ološem i đubretom.

Kako god bilo, mali Kristijan je na svijet došao uz divne riječi dobrodošlice.

Dr Vlado Đajić, diretkor Univerzitetskog kliničkog centra RS, narodni poslanik RS i predsjednik Fondacije „Djeca nam se rađala“, koja se bori za povećanje nataliteta u RS, na sve ovo nije rekao ništa. Novinari ga pitali, on iskulirao.

Idemo dalje. Djeca nam se rađala, otadžbino!

Prihvati notifikacije