Banjaluka

"JOŠ JEDNA LAŽ" Stanivuković poručuje da PDP nije tražio ODGAĐANJE lokalnih izbora

Gradonačelnik Igor Radojičić je slagao javnost da je PDP zatražio odgađanje lokalnih izbora u Banjaluci, kazao je predsjednik Gradskog odbora  PDP Banjaluka Draško Stanivuković komentarišući

"JOŠ JEDNA LAŽ" Stanivuković poručuje da PDP nije tražio ODGAĐANJE lokalnih izbora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova izjava Stanivukovića došla je kao reakcija na komentar Radojčića, koji je iznesen na današnjem vanrednom zasjedanju Skupštine grada, a koji se odnosio na ekonomske mjere za pomoć privredi koje je predložio PDP.

Stanivuković je dodao da GO PDP vrlo dobro zna da Skupština grada i gradonačelnik nisu nadležni za donošenje takvih odluka, ali bi trebali bar postati nadležni za iznošenje istine.

Ovo nije prvi put da gradonačelnik iznosi neistine – počevši od navodnog nasilnog prekida proslave nove godine (dokazano da je lagao za slupanu miksetu, pokidane kabolve…), najave da će slučaj ekološke katastrofe piralen biti saniran (niti jedan konkretan korak nije urađen do danas), braneći krađu gradske imovine od strane SNSD-ovog odbornika Stojana Vukajlovića (rekao da grad nije oštećen, Pravobranilaštvo je reklo da jeste) I tako u nedogled. Tražiti relokaciju sredstava, pa i onih za održavanje izbora kada trebamo sačuvati prvo zdravlje, drugo privredu i radna mjesta, a onda neka stavljaju šta hoće iduće u prioritete, pa i izbore, jedino je zdravorazumno i normalno u ovome periodu. Odgađanje izbora je, ponavljam, još jedna u nizu laži Radojičića i izvlačenja iz konteksta – naveo je Stanivuković.

Podsjetio je da je GO PDP Banjaluka Skupštini grada dostavio Prijedlog odluke o usvajanju mjera za podršku privredi u Gradu Banjaluci zbog posljedica epidemije korona virusa.

– Nakon čega je zlonamjerno gradonačelnik Igor Radojičić putem provladinih medija iznio lažnu informaciju da PDP traži odgađanje lokalnih izbora u Banjaluci u oktobru tekuće godine – kazao je on.

Naveo da je PDP tražio da se grad mora odreći svih neracionalnih ili ne toliko nužnih troškova koji crpe budžet, a koji kako je dodao  ne doprinose razvoju i zaštiti privrede.

Pročitajte još

– Neophodno je prepoloviti budžetsku stavku stručnih usluga sa 3,4 miliona КM na 1,7 miliona КM. Potom, na stavci rashoda za usluge održavanja javnih površina i zaštite životne sredine na koju se godišnje troši preko 10 miliona КM potrebno je pronaći boljeg i jeftinijeg izvođača za ove namjene te rebalansom planirati maksimalno 7 miliona za usluge održavanja javnih površina i tako uštediti 3 miliona КM –naveo je on.

Naveo je da su predložili da stavku koja se odnosi na ostale neklasifikovane rashode, u iznosu 3,1 milion КM, potrebno  relocirati radi izvršenja mjere subvencije poslovnim subjektima.

S obzirom da se za plate u gradskoj administraciji izdvaja 38,9 miliona КM, te da čine skoro 30 odsto izdvajanja iz budžeta Grada, a da nivo prosječne plate u Gradskoj upravi daleko premašuje republički i gradski nivo zahvaljujući prije svega visokim platama gradskih funkcionera, potrebno je izvršiti i smanjenje plata po platnim razredima, a za one plate koje prelaze iznos od 1.300 КM neto.

U tom smislu, najviše plate službenika i funkcionera u Gradu bi bile smanjene za 20 odsto, za srednji nivo smanjenje plata bi bilo 10 odsto i za niži srednji nivo smanjenje plata bi bilo sedam odsto, pri čemu bi se na ovaj način oslobodilo oko četiri miliona КM- naveo je on.

Kazao je da su između ostalog predložili da Grad mora u trogodišnjem periodu staviti moratorijum na zapošljavanje u Gradskoj upravi, moratorijum na nabavku automobila i ostale neproduktivne opreme, te da naknade za članstvo u raznim upravnim odborima treba trajno preusmjeriti kroz finansijsku pomoć privredi i stanovništvu.