Banjaluka

Još jedna negativna posljedica POJAVE VIRUSA KORONA: Na čekanju MILION MARAKA za poljoprivrednike

Raspodjela milion maraka podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Banjaluci je zbog aktuelne epidemiološke situacije stavljena na čekanje.

Još jedna negativna posljedica POJAVE VIRUSA KORONA: Na čekanju MILION MARAKA za poljoprivrednike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U pitanju je novac koji je za te namjene planiran ovogodišnjim budžetom grada Banjaluka i ranije je bilo najavljeno da će tokom ovog meseca biti objavljen javni poziv za dodjelu tih subvencija. Međutim, pojava korona virusa je pored mnogih drugih aktivnosti u gradu obustavila i ovaj proces.

Prema direktivi koju imamo iz gradske administracije a zbog pojave korona virusa nećemo još uvijek objavljivati javni poziv za dodjelu ovih subvencija za poljoprivrednike. To bi izazavalo potrebu za velikim kretanjem poljoprivrednih proizvođača prema institucijama i ustanovama kako bi obezbjedili potrebnu dokumentaciju  i samim tim bi stvorili veći rizik za mogući prenos zaraze u vrijeme kada se obeshrabuje bilo kakvo okupljanje i odlasci bilo gdje- naveo direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

Kaže da je trenutno teško reći kada će biti objavljen ovaj javni poziv.

-Čekamo razvoj situacije i sigurno ćemo u skladu sa tim reagovati. U  saradnji sa Gradskom upravom razmotrićemo kako da podržimo poljoprivredne prozivođače i odlučićemo kada bi bilo najbolje da idemo u raspisivanje javnog poziva –rekao je on.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Draško Ilić

Dodao je da je ove godine za ovaj vid pomoći poljoprivrednicima predviđeno milion maraka.

-Sredstva koja se raspodjeljuju se odnose na izgradnju objekata, nabavku mehanizacije i mnoge druge stvari i taj novac će sigurno doći njima u ruke, u toku ove godine, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo. To je sektor nikako ne smijemo zapostaviti bez obzira na lošu ekonomsku i privrednu situaciju, koju ćemo imati zbog obustavljanja mnogih privrednih aktivnosti u gradu. To se ne može odraziti na poljoprivrednike i njihova sredstva moraju doći do njih – naglasio je on.

Smatra da je u narednom periodu najbitnije da poljoprivrednici dobiju sjemensku robu za ratarsku i povrtarsku djelatnost.

Pročitajte još

-Najbitnije da počnemo sa proizvodnjom hrane zato spremamo modalitet da poljoprivrednicima što prije omogućimo nabavku sjemena, mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu te dizel goriva. Isto tako idemo u aktivnosti sa svima onima koji imaju raspoloživu mehanizaciju, u prvim danima poslije ovog snijega i čim se stvore uslovi da se radi na sjetvi kultura koje će u aprilu i maju biti aktuelne. Kada to završimo siguran sam da će u cijelosti biti implementirana sredstva koja su planirana za podsticaje- naveo je on.

Prošle godine, 400 poljoprivrednika dobilo je podsticaje grada po raznim osnovama u ukupnoj vrijednosti od 825.718 KM. Tako su 134 kandidata koristila subvencije, njih 74 dobilo je premije za steone junice, 89 premije za pčelinja društva, 20 premija za krastavce kornišone i 83 poljoprivrednika premije za semenski materijal.

Prerada mlijeka

U sklopu Centra za razvoj i unapređenje sela funkcioniše i Razvojno edukativni centar „Manjača“ koji je koncipiran kao poljoprivredno proizvodno i edukativno dobro. Pored postojećih sadržaja ovogodišnjim programom rada Centra planirana je i nabavka opreme za pogon za proizvodnju mlijeka. Planirano je opremanje pogona za prijem i preradu mlijeka, komore za zrenje i skladište gotovih prozvoda.

-Sirovina, odnosno sveže mlijeko biće obezbijeđeno iz vlastite proizvodnje a dio dnevne količine se planira za dobijanje sira po vlastitoj recepturi a dio za dobijanje kajmaka. Planirani zanatski tip proizvodnje biće usmjeren za dobijanje domaćih prizvoda čija proizvodnja i upotreba ima dugu tradiciju na prostoru Manjače-navedeno je u programu Centra.

Prihvati notifikacije