Svijet

Još jedna tragedija na planini: Slavicu je kobna igra sudbine koštala života

Najopasnija  planinarska staza na Durmitoru odnijela je u nedjelju život beogradske planinarke Slavice Mirkov (56) koja je učestvovala u usponu na vrhove Mali i Veliki Međed.

Još jedna tragedija na planini: Slavicu je kobna igra sudbine koštala života
FOTO: SCREENSHOT FACEBOOK

Kako Novosti  saznaju, kobnom igrom sudbine, zbog loših vremenskih uslova u petak je otkazana planinarska akcija na Pešteru u kojoj je Slavica namjeravala da učestvuje, pa se ona brzo predomislila, spakovala i krenula sa drugom planinarskom grupom na Durmitor.

Gorska služba spasavanja Crne Gore (GSS CG) je u nedjelju pre podne dobila poziv za pomoć, ali kada su spasioci stigli do nesrećne planinarke, ona više nije davala znakove života.

– Duboko smo potreseni zbog naše Slavice, koju ćemo pamtiti po dobroti, ona je imala osmeh šereta i dušu deteta. Sa Slavicom sam bio na mnogim akcijama i znam da je bila vrlo disciplinovana. Više puta, kada bih procjenio da se nalazimo pred izazovom prevelikim za nju, savjetovao sam da ne rizikuje i odustane, što je uvijek i bez pogovora prihvatala. Na planini, nažalost, nikada ne može sve da se predvidi, nekada sitnice odlučuju o životu i smrti – potreseno je rekao naš poznati planinarski vodič Vlada Radivojević iz “Azimuta”.

Pročitajte još

Po nezvaničnim informacijama, u ambis je pala sa uskog prevoja između planinskih visova, a kao mogući uzrok nesreće u planinarskim krugovima se navode vremenski uslovi, jaki udari vetra i vlažna podloga: mešavina kamena i klizave planinske trave. Slavica je, kako se nezvanično saznaje, pala pošto je prošla opasni dio staze obezbjeđen sajlama, na ravnom dijelu koji se smatra bezbjednijim. Ove informacije, spasioci GSS CG nisu željeli ni da potvrde ni da opovrgnu, uz riječi da se njihova uloga završila kada su poslije nekoliko sati mučnog penjanja iznijeli tijelo planinarke iz ponora. Sada je slučaj u nadležnosti istražnog sudije koji će poslije okončanja postupka dati zvanično saopštenje. U Planinarskom savezu Srbije (PSS) izražavaju saučešće porodici i prijateljima, a slučaj ne žele da komentarišu pre rezultata istrage.

– Staza između Velikog i Malog Međeda smatra se najopasnijom na Durmitoru. Naša je preporuka da na nju idu samo iskusni i psihofizički spremni planinari i da paze na meteorološke uslove. Za to nije dovoljno pratiti prognozu za period same akcije, već i prethodnih dana. Generalno, sa ove staze nema lakog izlaza ako vas zatekne nevrijeme ili ako se desi povreda kada stignete do najopasnijeg područja. Postoji samo izbor da se satima vraćate nazad ili da satima idete napred – kaže Zoran Kontić, načelnik Službe vodiča u PSS..

U PSS naglašavaju da je planinarenje sve popularnije, naročito po visokogorskim “adrenalinskim” stazama, a da je tragedija na Durmitoru upozorenje organizatorima, vodičima i planinarima, da bezbjednost mora da bude na prvom mjestu.

– Planinari moraju da budu odgovorni prema sebi i da dobro procjene svoje sposobnosti i pripreme se, jer planinske staze, naročito visokogorske, nisu mesto za dokazivanje i nadmetanje – upozorava Kontić. – Na odgovornost pozivamo i vodiče i organizatore i upozoravamo ih da paze koliko učesnika vode na akcije, jer se u velikim grupama ljudi ponašaju po pravilu nebezbednije nego u manjim, pisu Novosti.

Prelaz između vrhova Mali i Veliki Međed zahteva maksimalnu koncentraciju i spremnost planinara, kaže poznati srpski visokogorac Dragan Pavlović Pop.

– Prije nego što krenete na stazu, morate da se raspitate o rizicima koji na njoj prete i pripremite se za njih. Na jednom mjestu ova staza duboko ponire gotovo vertikalno, a na najizloženijim dijelovima uz nju su s razlogom postavljene sigurnosne sajle. Moja preporuka je da onaj ko misli da ide ovakvom stazom obavezno nosi šljem i ferata-set.

Prihvati notifikacije