Banjaluka

Još šest timova u borbi protiv kovida: Nagli rast novozaraženih DIKTIRA PROMJENE u banjalučkom Domu zdravlja

Usljed ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije, banjalučki Dom zdravlja reorganizovao je svoj rad, pa je u ARI i kovid ambulantama, pored dosadašnja dva, angažovano još šest timova.

Još šest timova u borbi protiv kovida: Nagli rast novozaraženih DIKTIRA PROMJENE u banjalučkom Domu zdravlja
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U posljednjih nekoliko dana u najvećem gradu Srpske primjetno je naglo pogoršanje epidemiološke situacije, čemu u prilog idu podaci koje svakodnevno objavljuje Institut za javno zdravstvo RS. Primjera radi, u periodu od sedam dana broj novozaraženih u Banjaluci je skočio na 237, od čega je najveći rast zabilježen 26. avgusta, sa čak 48 novih pacijenata oboljelih od kovida.

– Naši radnici su preopterećeni zadatim obavezama koje nam je nametnula trenutna epidemiološka situacija. Nagla pogoršanja su dovela do ponovne reorganizacije rada, te smo povećali broj zdravstvenih radnika u ARI i Kovid ambulantama. Pored dosadašnja dva, angažovano je šest timova u ovim ambulantama – kažu iz Doma zdravlja za Srpskainfo.

S obzirom na to da novonastala situacija donosi nove/stare izazove, iz ove ustanove mole pacijente za strpljenje prilikom naručivanja za preglede.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Molimo naše sugrađane i za strpljenje prilikom dolaska u naše službe, centre i odjeljenja radi pružanja zdravstvenih usluga. Ovom prilikom bismo ih podsjetili na to da je naša ustanova obezbijedila naručivanje korisnika naših usluga i putem elektronske čekaonice, koja se nalazi na našoj internet stranici. Korisnici naših usluga ovim putem se mogu naručiti kod porodičnog doktora, ginekologa, kao i za vakcinaciju djece u Centru za vakcinaciju – pojašanjavaju iz ove ustanove.

Podsjećaju da su od dolaska virusa korona više puta radili na reorganizaciji rada, u cilju prilagođavanju novim izazovima koje donosi nepredvidivost epidemiološke situacije.

Pročitajte još

– Od pojave prvog slučaja zaraze korona virusom u Banjaluci, petog marta prošle godine, podredili smo sve svoje ljudske i prostorne kapacitete u borbi protiv pandemije. U više navrata, u proteklom periodu, radili smo na reorganizaciji rada i prilagođavanju trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Tako smo, na više lokacija, oformili ambulante za pregled pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija (ARI ambulante) za odrasle, djecu i u Službi hitne medicinske pomoći. Oformljene su i Kovid ambulante u kojima usluge mogu da dobiju lica koja su pozitivna na korona virus – kažu iz ove ustanove.

Dodaju da je danonoćno radila i Higijensko-epidemiološka služba.

– Higijensko-epidemiološka služba je radila na pružanju najnovijih informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, o izolaciji lica pozitivnih na korona virus, prevozu pozitivnih i suspektnih lica na virus, kao i na mnogim drugim zadacima vezanim za borbu protiv novonastale pošasti. S obzirom na to da je situacija u pojedinim trenucima zahtijevala dodatni angažman, na ovim poslovima radili su medicinski radnici iz svih službi naše ustanove – kažu iz banjalučkog Doma zdravlja.

Vakcinacija

Iz Doma zdravlja ističu da su, od 10. marta ove godine, kada je u gradu na Vrbasu započela masovna vakcinacija, zdravstveni radnici ove ustanove aplicirali preko 65.000 doza vakcina na Vakcinalnom punktu u hali Banjalučkog velesajma, u Službi porodične medicine u seoskim i prigradskim ambulantama, kao i putem mobilnih timova.

– Sav ovaj proces rada zahtijeva maksimalan angažman naših zdravstvenih radnika kako bi iz ove situacije izašli što prije i kako nam korona virus ne bi, ubuduće, predstavljao prijetnju kao do sada – kažu iz Doma zdravlja.

Prihvati notifikacije