Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Još traje procjena štete od ZEMLJOTRESA u Nevesinju

Regioni
Autor:

Foto: Radio Nevesinje/RAS Srbija

U Nevesinju je još u toku procjena štete od zemljotresa, koji se dogodilo 26. novembra prošle godine.

Komisija za procjenu štete od zemljotresa obradila je oko 340 zahtjeva građana koji su prijavili materijalnu štetu na stambenim objektima, od 531 koliko ih je krajem 2019. pristiglo u opštinsku administraciju.

U komisiji navode da će obići svaki objekat za koji je pristigao zahtjev za naplatu štete od zemljotresa.

Predsjednik Komisije i načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosu u opštini Nevesinje Siniša Bratić kaže da će nakon obilaska terena i svih prikupljenih informacija o oštećenjima biti urađena i procjena šteta, te da su sve do sada obrađene prijave bile opravdane.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović očekuje da će komisija završiti posao do kraja mjeseca, nakon čega će građanima koji su pretpjeli štetu biti uplaćen novac. On ističe da lokalne zajednice u svojim budžetima ne planiraju novac za prirodne katastrofe, ali da je pomoć stigla od Vlade Srbije i iz Crne Gore.

Avdalović dodaje da je opština uz pomoć javnih službi već obavila hitne inetrvencije na zgradi MUP i školskim objektima, a obavljena je i sanacija objekata koji ugrožavaju bezbjednost građana.

On je najavio da će ove godine opština Nevesinje i Vlada Srpske uraditi kompletnu sanaciju zgrade na Trgu slobode, gdje su smješteni muzička škola i ustanove kulture, a za ovaj objekat biće utrošeno oko 300.000 KM.

Za sanaciju posljedica novembarskog zemljotresa u Nevesinju Vlada RS je uplatila 100.000 KM, opština Budva je izdvojila 10.000 evra, preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Herceg Novog 1.000 evra, a grupa poslanika u Skupštini Crne Gore uplatila je 500 evra.

U novembarskom zemljotresu najviše su oštećeni objekti na području koje gravitira epicentru zemljotresa, a štete ima u svim dijelovima grada i opštine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO