Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Josipović: BiH prijeti politička i ustavna kriza

Politika
Autor:

Foto: Antonio Bat/EPA

Nekadašnji predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, saglasan je sa procjenama da će rezultati osmih opštih izbora u BiH, posebno u Federaciji, izazvati političku i ustavnu krizu.

To je procjena i aktuelnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, koji je poražen na jučerašnjim izborima od predsjednika DF, Željka Komšića.

– Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gdje nije trebalo – kaže Josipović.

On misli da je trebalo, kao što je jedno vrijeme i radio HDZ BiH, naglasak držati na evropskim temama i profilisati hrvatski korpus kao najvažniji proevropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje.

Josipović je za regionalnu N1 tv ukazao ukazao da je to motivisalo bošnjačko biračko tijelo da glasa ne za Bošnjaka nego za hrvatskog predstavnika i rezultat je takav kakav je.

Izborni sistem, primjetio je, nažalost, pomaže takav način, ali ovo su legalni rezultati izbora i tome se, kaže, treba prilagoditi.

– Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku, jer ova neće dati rezultat – uvjeren je Josipović.

Oslanjanje na Srpsku

Bivši hrvatski predsjednik vjeruje da će se hrvatska politika u BiH, nakon ovih izbora, još više povezati sa Republikom Srpskom i izabranim srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Objašnjavajući tu tezu, Josipović kaže da će se pri donošenju odluka u Predsjedništvu očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikulišu kao hrvatsku politiku.

Na pitanje zašto je Dodiku bilo važno da uđe u Predsjedništvo BiH, koje on, kako se konstatuje, realno ne priznaje, Josipović kaže da je to politička pozicija s koje se može uticati na globalnu politiku.

Josipović vjeruje da će Dodik i sa nove pozicije nastaviti sa političkom idejom o, praktično, odvajanju RS od BiH, odnosno na formalnom ostanku, ali na potpunoj separaciji i zasigurno će, kaže, u tome imati otpor međunarodne zajednice.

Tanak led

Hrvatska, smatra, ne bi trebalo da staje na tanak led i da vodi bilo kakvu spoljnu politiku koja bi išla u prilog dezintegracije BiH.

– Samo BiH koja je stabilna i mirna i koja funkcioniše, koliko je moguće u ovakvim oklonostima, jeste garancija mira i stabilnosti – navodi Josipović.

Smatra da je odlazak premijera Andreja Plenkovića u Mostar, gdje je dao podršku HDZ BiH, pogrešno, jer to, kaže, daje kontraefekte.

– Hrvatska treba imati drugačiji gard prema BiH. Nikako ne smije pokazivati ambicije, a ni činiti nešto što bi se moglo činiti kao narušavanje suverenosti BiH. To se uvijek u istoriji vratilo kao bumerang – upozorava Josipović.

Na pitanje kakavi su kapaciteti hrvatske politike kada je riječ o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, Josipović napominje da oni nisu veliki i da predsjednica griješi kada je ulazila u raspravu o unutrašnjim pitanjima BiH.

O politici predsjednika RS Milorada Dodika, kojom zastupa odvajanje Srpske od BiH, dok politika Dragana Čovića zagovara treći, hrvatski entitet, Josipović kaže da bi to generisalo krizu, koja je, kako kaže, već permanentna u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO