Svijet

Josipović osuo paljbu po Kolindi: Sramoti državu, Škoro je za nju TV U BOJI

Ivo Josipović, koji je prije pet godina izgubio predsjedničke izbore sa samo 32.000 glasova od aktuelne predsjednice Kolinde i kandidatkinje za još jedan mandat na Pantovčaku Kolinde Grabar Kitarović, za svoju nasljednicu kaže da “sramoti državu i samu sebe”, te da je jedan od njenih protivkandidata, Miroslav Škoro, za nju “televizor u boji”.

Josipović osuo paljbu po Kolindi: Sramoti državu, Škoro je za nju TV U BOJI
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Ona i danas priča i maše nekom knjižicom kao programom, znači nema neki suštinski program. Nisam tada imao ni podršku svoje stranke za promjene, a ni medije to nije previše zanimalo. Bio sam im dosadan, a ona je zabavljala, rekao je Josipović u razgovoru za RTL Direkt.

Upoređujući Grabar-Kitarović prije pet godina i danas, Josipović kaže da se aktuelna predsjednica pogubila.

– Sve što radi je sramoćenje nje same i države. Jeste li ikad vidjeli predsjednika da, u onakvom stanju kao ona u Kninu, nastupa na jednoj od najvažnijih državnih proslava. Šalje poruke kakve šalje, da se vezuje za osuđene ratne zločine… Nije bitno kako pjeva, kontekst je bitan, onaj u kojemu ona sramoti državu – smatra bivši hrvatski predsjednik.

Slaže se da je u inostranstvu predsjednica prepoznatljiva, ali i kaže da prepoznatljivost nije uvijek pozitivna.

– Bila bi još prepoznatljiva da je dubila na glavi. U kontaktu sam s ljudima iz međunarodne politike i da, ona je simpatična u kontekstu feštanja, ali o njoj kao državnici malo ko misli dobro – rekao je on.

O predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škkoru kaže da je “ozbiljan kandidat, intelektualac, talentovani muzičar”, ali, kako kaže, sasvim sigurno je da nije njegov navijač u kampanji. Za izjavu predsjednika parlamenta Gordana Jandrokovića da je Škoro kompanjom sa njim i nekadašnjim predsjednikom Stepanom Mesićem, Jospović ponavlja da nije na toj strani i da je riječ o “malom rimitovnom triku”.

– Kažem, nisam na toj strani, ali u poređenju dva kandidata desnice, Škoro je za Grabar-Kitarović televizor u boji – rekao je Josipović.

O predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanović kaže da je jaka ličnost i da je, ako uđe u drugi krug, svejedno s kim će se boriti.