Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kad korona prođe trebamo STAVITI PRST NA ČELO: Hoćemo li ostati bez MEDICINSKIH SESTARA

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Početkom prošle godine, kada je odlučeno da će 2020. Svjetski dan zdravlja biti posvećen medicinskim sestrama i tehničarima, niko nije ni slutio kakva će pandemija zadesiti planetu i koliki će se teret svaliti na pleća medicinara.

Svjetski dan zdravlja obilježen je juče i u Republici Srpskoj, medicinske sestre i tehničari su od ministra zdravlja RS Alena Šeranića dobili čestitke i riječi zahvalnosti, zbog požrtvovanja i osvečnosti poslu. Ali, svi se pitaju šta će biti sutra kada epidimija prođe.

– I u redovnim okolnostima na nama je veliki teret, a sada u doba epidemije, radimo pod dodatnim pritiskom i stresom i u strahu da ćemo zarazu prenijeti na svoju porodicu. Teško nam je, ali vjerujemo da ćemo izdržati, jer volimo svoj posao i posvećeni smo svojim pacijetnima. Medicinske sestre i tehničari su stub zdravstvenog sistema i na svim nivoima od domova zdravlja do klinika čine više od 50 odsto ukupnog medicinskog kadra u Republici Srpskoj – poručila je predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Živana Vuković Kostić.

Prema podacima ovog udruženja, u Srpskoj radi oko 6.000 medicinskih sestara, tehničara i babica.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS poručuje da je epidemija korona virusa pokazala i dobre i loše strane zdravstvenog sistema u Srpskoj.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Mirko Šerbedžija

– Izašlo je na vidjelo koliko smo uskraćeni, jer je veliki broj medicinskih profesionalaca napustio Republiku Srpsku, odlazeći na zapad. Dobro je što se ispsotavilo da još uvijek imamo dovoljno prvoklasnih medicinskih sestara i tehničara, dovoljno da se izborimo sa ovim velikim izazovom. Ali, kad sve ovo prođe, treba da svi stavimo prst na čelo i dobro razmislimo šta nam je činiti. Treba li da kao zajednica dozvolimo da nam opet medicinari odlaze – poručio je Šerbedžija za Srpskaifo i dodao da se nada da će ipak biti dovoljno ekonomskih resursa da se poboljša položaj medicinskih sestara i tehničara u Republici Srpskoj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO