Društvo

Kad su gladni, prave dar-mar: Medvjed domaćinu iz Čelinca opustošio voćnjak, on pokrenuo tužbu i pobijedio na sudu

Pored sporova iz najrazličitijih oblasti prava koje svakodnevno vode, advokati se sve češće susreću i sa parnicama koje se pokreću zbog nadoknade štete koju je građanima izazvao - medvjed.

Kad su gladni, prave dar-mar: Medvjed domaćinu iz Čelinca opustošio voćnjak, on pokrenuo tužbu i pobijedio na sudu
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Jedan takav slučaj okončan je nedavno, kada je resornom ministarstvu, te lokalnom lovačkom savezu, pravosnažnom presudom naloženo da obeštete domaćina iz Čelinca, kome je prije par godina razjareni mrki medvjed opustošio voćnjak.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ustavši tog jutra, 5. avgusta 2019, Čelinčanin Proko Knežević ostao je bez teksta, kada je vidio šta je ostalo iza pohoda nezvanog i gladnog gosta. Većina stabala u koja je neštedimice ulagao, nadajući se da će mu se to vremenom isplatiti, bila je prepolovljena, dok su druga ostala očerupana, sa pokidanim granama.

U skladu sa zakonom, opština Čelinac je dobrovoljno isplatila dio štete, dok je Knežević, kako bi postigao potpuno obeštećenje, tužio Ministarstvo poljoprivrede RS i Lovački savez “Fazan” iz Čelinca. Osnovni sud u Kotor Varošu je odbio tužbu, da bi Okružni sud u Banjaluci pravosnažno presudio da domaćinu bude isplaćeno oko 2.000 KM po osnovu štete koju je pretrpio.  

Kako kaže advokat Željko Bubić, ovo je samo jedan od slučajeva u kojima je medvjed ojadio građane.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Dešavalo se da im razbuca košnice, tako da nisu imali kud, nego da odustanu od pčelarstva. Slično je i kad stradaju voćnjaci, odnosno, kad medvjed skrši stabla koja su bila u najboljoj snazi, tako da treba vremena i vremena da domaćin opet stane na noge. Mnogim ljudima pčelarstvo i voćarstvo je, s obzirom na to da su penzioneri, izuzetno bitan izvor egzistencije. S druge strane, u potrazi za hranom, ove životinje ne prezaju ni od čega, pa iza njih nerijetko ostaje prava pustoš – kaže Bubić za Srpskainfo i dodaje da mu nije jasno zašto ovakvi slučajevi, kada je šteta nesporna, završavaju na sudu.

– Objašnjenje nadležnih je da ti domaćini nisu imali adekvatne mjere odbrane od medvjeda. Pitam se, na koji način neko može da zaštiti pčelinjak ili voćnjak od ovih zvijeri – ističe Bubić.

Prihvati notifikacije