Društvo

“Kada kupim sve lijekove, za hranu mi ostane 30 KM” Stanko Seferović živi u stambenom kontejneru i potrebna mu je pomoć za liječenje

Stanko Seferović (64) iz derventskog sela Bukovica Mala, koji živi u stambenom kontejneru boluje četiri godine od gangrene, a za liječenje, operaciju kuka i odlazak do zdravstvenih ustanova potrebna mu je novčana pomoć dobrih ljudi.

tablete
FOTO: V. LALIĆ/RINGIER

Seferović, koji je prije bolesti radio građevinske poslove i tako obezbjeđivao novac za egzistenciju, sada živi od 190 KM socijalne pomoći i pomoći dobrih ljudi.

On kaže da je gangrenu dobio 2019. godini i da je bio u bolnici više od dva mjeseca gdje je imao i operaciju.

– Od tada moram svaki mjesec da idem do Doma zdravlja kako bi mi promijenili kateter – ističe Seferović, dodajući da mu je najveći problem prevoz do prve zdravstvene ustanove, posebno zimi, ili kada je kišno vrijeme.

Prošle godine slomio je nogu, a zahvaljujući ljudima iz Broda, boravio je u Domu za starija lica na oporavku, te sada hoda pomoću štaka.

– Sada koristim lijekove za pritisak, srce, i protiv zgrušavanja krvi. Nakon što kupim sve, ostane mi 30 KM ili manje za hranu – priča Seferović.

Direktor Centra za socijalni rad Derventa Maja Popović ističe da Seferović ostvaruje prava koja mu po zakonu pripadaju i da je ranije dobio stambeni kontejner od ovog centra, u kojem sada boravi.

– On ako hoće trajno rješenje, mi možemo da mu ponudimo smještaj u ustanovi socijalne zaštite, a treba da se javi ili izjasni da to želi. Ako mu treba jednokratna pomoć, može da nas nazove ili da dođe. Za sada nam se nije obraćao – kaže Popovićeva.

Pročitajte još

Ona je navela da će Seferović dobiti i pomoć od 475 KM od Vlade Republike Srpske.

Davor Bardak iz Broda Stanka Seferovića upoznao je 2020. godine i od tada ga redovno obilazi i pomaže, a kako kaže, Seferoviću je najveća pomoć potrebna oko prevoza do zdravstvene ustanove.

– On je udaljen od prve zdravstvene ustanove i potreban je novca za prevoz. Najbolje bi bilo da bude bliže Domu zdravlja ili da se olakša prevoz do Dervente, ili kućne posjete u dane kada je potrebno promjena katetara – navodi Bardak.

Svi koji žele da Seferoviću olakšaju život i da pomognu njegovo liječenje, najviše odlaske do zdravstvenih ustanova i operaciju kuka, to mogu da učine uplatom novca kod Atos banke na ime Stanko Seferović, na broj žiro-računa 5675-7059-0007-7903.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije