Društvo

KADROVANJE U "ŠUMAMA SRPSKE" Drama zbog direktorske fotelje u Driniću

U direktorsku fotelju u Šumskom gazdinstvu “Oštrelj” Drinić nije se vratio raniji rukovodilac Neđo Galić, iako je po mnogim izvorima ta kombinacija bila već “spakovana”. Nakon drame u regionalom odboru DNS Banjaluka, u kojoj su glavne uloge igrali predstavnici druge dvije koalicione partije, ipak je za ovu poziciju Pavićeva stranke predložila Željka Dubravca.

KADROVANJE U "ŠUMAMA SRPSKE" Drama zbog direktorske fotelje u Driniću
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dubravac je predsjednik Regionalnog odbora DNS Banjaluka, pravnik iz Čelinca i, navodno, favorit vrlo uticajnog DNS-ovca Milana Radovića.

Pročitajte još

Ukoliko Dubravac bude i imenovan, time će se konačno rasplesti kadrovska drama u najvećem javnom preduzeću u RS, koje gazduje najvećim prirodnim resursom Srpske. Ipak, oprezni poznavaoci prilika upozoravaju da ništa nije  gotovo, dok nije gotovo. Na to je mislio i nesuđeni direktor ŠG “Oštrelj” Neđo Galić, kada je juče, za Srpskainfo odbio da potvrdi svoje imenovanje.

Kakva su danas vremena, neću potvrditi ništa dok ne vidim odluku crno na bijelo – rekao je kratko Galić u telefonskom razgovoru. Ranije je jedan funkcioner DNS za Srpskainfo rekao da Dodik uvijek može kandidata DNS „proglasiti mangupom i spriječiti njegovo imenovanje“.

Ovog puta, prema izvorima Srpskainfo, “mangupa” nije eliminisao Dodik, bar ne lično, nego su se oko toga potrudili, navodno, ministar unutrašnjih poslova RS i funkcioner SNSD Dragan Lukač, te lider Demosa i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Gojković: Ne miješam se u stranačka posla

V. d. generalnog direktora „Šuma RS“, socijalista Slaven Gojković, potvrdio je za Srpskainfo da se „spominjalo i ime Neđe Galića  kao mogućeg kandidata”,  ali nije odgovorio na pitanje o uticaju Lukača i Čublilovića na izbor novog direktora ŠG “Oštrelj”,

– U međustranačku i unutarstranačku kombinatoriku mi se ne miješamo. Čekamo odluku međustranačke komisije. Očekujemo da će se vrlo brzo imenovati novi rukovodilac ovog šumskog gazdinstva – rekao je Gojković za Srpskainfo.

Gojković nije htio da direktno odgovori na pitanje kakav je njegov stav o izboru direktora u šumariji Drinić. Inače, formalno pravno,  izbor i smjena direktora šumskih gazdinstava je isključiva nadležnost generalnog direktora.

Sa epizodom Dubravac je zatvoren, po mnogima tek prvi krug, smjena u “Šumama RS”. Smijenjenim direktorima premijer Višković je, podsjećamo, juče javno prijetio istragom i krivičnim prijavama. Ranije premijerovo “dobronamjerno  upozorenje” da im je bolje da sami odu, nego da se pokreću istrage, koje mogu svašta otkriti, direktori šumskih gazdinstava u Kotor Varošu, Driniću i Sokocu, kao ni direktor Rasadnika u Doboju, očigledno nisu shvatili ozbiljno. Pošto niko nije podnio ostavku, svi su uklonjeni potezom pera, a već juče su u ekspresnoj proceduri imenovani nasljednici troje od četvoro smijenjenih direktora. Interesantno je da se pri tom strogo poštovala partijska podjela plijena. Tako je Stanu Kuzmić iz DEMOS, na poziciji v.d. direktorke ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš, zamijenio njen partijski drug, javnosti malo poznati Igor Andrić. Andrić je ranije bio tehnički direktor u kotorvaroškoj šumariji.

Slična situacija i u ŠG “Romanija” Sokolac: Vlajka Sekulića nije spasilo to što je, navodno, blizak SNSD, jer je nagomilao gubitke, a drvne sortimente umjesto preduzeću u vlasništvu Vlade RS, isporučivao firmama koje su osnovali njegovi sinovi, pri tom se ne libeći sječe. Nakon njegove smjene na poziciju v.d. direktora ŠG “Romanija” imenovan je Strahinja Bašević, koji je takođe blizak Dodikovoj stranci.

Bašević je mladi inženjer šumarstva, koji je do sada bio tehnički direktor, a ranije i direktor  sokolačke šumarije. Lokalni drvoprerađivači su, kada su prije dvije godine protestvovali zbog malverzacija u Šumskom gazdinstvu, tražili da upravo Bašević dođe na čelo Šumskog gazdinstva.

U Rasadniku u Doboju kontroverznog Nikolu Miličevića, poznatijeg po nadimku Krdžo, koji je bio kadar “starog” SNSD, odnosno Uroša Gostića, zamijenio je Milovan Krčo, kadar “Obrenove grupe”, bivši direktor Toplane i šumskog gazdinstva u Doboju.

Kad su u pitanju velika šumska gazdinstva, najveća prašina se digla oko smjene Slađane Banjac,  v.d. direktorke ŠG “Oštrelj” Drinić, i izbora njenog nasljednika. Na toj poziciji je bio već viđen bivši direktor Neđo Galić,  koji je smijenjen  krajem prošle godine u velikoj akciji sječe kadrova DNS. Povod za smjenu ovog, po mnogima vrlo uspješnog direktora drinićke šumarije, bio je gubitak od ukupno 24.600 KM,  iskazan po završnom računu za 2018. godinu. Ipak ova cifra je smiješna u odnosu na gubitke u drugim gazdinstvima,  koji su se mjerili stotinama hiljada KM.

– Ustvari, to i nije bio gubitak, nego minus u koji je gazdinstvo upalo zbog investicija. Nabavili su mehanizaciju, kako bi mogli sami eksploatisati šumu, bez angažovanja izvođača sa strane, tako da je danas Šumsko gazdinstvo „Oštrelj“ jedno od mehanizacijom najbolje opremljenih u RS – navodi izvor Srpskainfo blizak upravi „Šuma RS“.

Stranke su se dogovorile da se DNS „vrati“ šumarija u Driniću, a kao kadar DNS Neđo Galić je dobio podršku Marka Pavića, ali to nije bilo dovoljno. Nakon maratonske stranačke sjednice, ipak je pobijedio Željko Dubravac. Bar se tako čini, jer on još nije imenovan. Pitanje je čije se odobrenje sada čeka.