Banjaluka

KAFIĆI NA ČEKANJU Radojičić precizirao koje djelatnosti bi USKORO mogle da POČNU SA RADOM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zatražio je od republičkih vlasti da omoguće da se od idućeg ponedjeljka otvore sve manje trgovine, zanati i uslužne djelatnosti, među kojima bi bili i ugostitelji koji se bave pripremanjem i isporukom hrane, saznaje Srpskainfo.

KAFIĆI NA ČEKANJU Radojičić precizirao koje djelatnosti bi USKORO mogle da POČNU SA RADOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

Već neko vrijeme se priča da bi u Banjaluci uskoro moglo doći do ublažavanja ili ukidanja pojedinih restrikcija koje bi omogućile pojedinim privrednicima, koji su u potpunoj blokadi, da polako počnu sa radom. Prvi korak je napravljen, u vidu plana koji je Grad Banjaluka uputio republičkim vlastima.

Prema saznanjima Srpskainfo, Radojičić je Republičkom štabu za vanredne situacije predložio znatnu liberalizaciju trenutno važećih mjera, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom koja ukazuje na pad broja oboljenih od korona virusa ali i činjenicu da je broj oporavljenih premašio broj zaraženih.

Foto: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka
Foto: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

Po njegovom prijedlogu, koji će ovih dana razmatrati Republički štab, Radojičić traži da se u Banjaluci od 27. aprila omogući rad svih proizvodnih djelatnosti, te svih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji, osim frizerskih i kozmetičkih salona te ugostiteljskih objekata.

Kada su u pitanju ugostitelji, jedini izuzetak je što je Grad Banjaluka predložio da se omogući rad onima koji se bave pripremanjem i dostavom hrane, ali samo u tom dijelu.

Predlažemo otvaranje svih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji manjih po površini i manje rizičnih, kao i dostavu i šaltersku prodaju hrane, bez posluživanja na licu mjesta – navodi se u Radojičićevom prijedlogu.

Sve djelatnosti kojima bi eventualno od 27. aprila bio dozvoljen rad bi se morale pridržavati striktnih epidemioloških mjera.

Pored toga, Radojičić traži da se razmotri i mogućnost otvaranja pojedinih vrtića, ali pod uslovom da ta mjera bude ograničena na ograničen broj objekata sa manjim grupama djece.

Zanimljivo, je da Radojičić, u okviru ovih mjera liberalizacije, predlaže i da se omogući onlajn trgovina, koja je sada u „sivoj zoni“ i praktično nelegalna.

Ovo su prve mjere, koje bi bile puštene od ponedjeljka, dok za drugu fazu, koja bi krenula od 4. maja, Radojičić predlaže otvaranje trgovina u tržnim centrima.

Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

Ubrzo nakon pojave prvog slučaja virusa korona u Banjaluci uvođene su restrikcije koje su ograničile ili u potpunosti zabranila rad za većinu djelatnosti u gradu. Zatvorene su škole i skoro svi vrtići a ukinut je i javni gradski prevoz osim pojedinih linija koje  su organizovane za prevoz radnika koji rade u oblastima koje jednostavno nisu mogle da stanu kao što je zdravstvo i policija.

Zatvoreni su i hoteli a zabranjen je rad svih ugostitelja, tržnih centara, tržnice, te drugih usluga i zanatskih radnji, sem apoteka te marketa i trgovina koje se bave prodajom roba široke potrošnje. Njima je dozvoljen rad pod uslovom da poslodavci mogu obezbjediti striktne mjere odstojanja za kupce i zaposlene.

Tek nedavno su od zabrana rada oslobođene tržnica te trgovine bijelom tehnikom, elektromaterijalima, vodomaterijalima bijelom tehnikom, sanitarijam i keramikom te drogerije.

Ekonomske mjere

Kako bi se donekle ublažile negativne ekonomske posljedice zbog pojave virusa korona Grad Banjaluka je već donjeo prvi set mjera, ukupne finansijske vrijednosti između osam i deset miliona KM.

Mjere se odnose na dodjelu subvencija poslovnim subjektima za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena, naknade za zauzimanje javne površine, redovne kamate na kredite, odobravanje moratorijuma u otplati duga i oslobađanje plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa Gradom Banjaluka.