Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAKAV PARADOKS Bosna i Hercegovina ostaje BEZ RADNE SNAGE, uvozi trgovce, građevince i ZABAVLJAČE

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pad domaće radne snage već duži period bilježi se u Bosni i Hercegovini.

Da BiH ostaje bez kadra, pokazuje i podatak da su varioci i zidari odavno na listi najtraženijih, jer su svoj trud i rad odlučili ponuditi van zemlje, najviše u Sloveniji.

Zato su poslodavci primorani tražiti novu radnu snagu među strancima.

Kako su potvrdili iz zavoda za zapošljavanje Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, u prvih devet mjeseci dozvole je dobilo 2.413 stranaca. Neki su dobili nove dozvole, a neki su obnovili već postojeće.

– Najviše dozvola izdato je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu – potvrdio je Haris Čuljević iz Federalnog zavoda.

U Republici Srpskoj najtraženije zanimanje je u sektoru umjetnost, zabava i rekreacija odnosno za rad na promocijama, te u trgovinama, građevinarstvu, informaciji i komunikacijama.

Predviđena kvota

Interesantno je da je u RS strancima izdato 437 novih radnih dozvola, a Savjet ministara dao je na raspolaganje svega 200, pa je na mjestu pitanje koliko je zaista stranaca i našlo posao u BiH.

– Kvota se može prebaciti kada je riječ o strancima s visokom stručnom spremom, strancu čiji se rad zasniva na međunarodnom sporazumu, profesionalnim sportistima, onima koji su se odrekli državljanstva BiH – pojasnio je Zoran Elek, viši stručni saradnik za informiranje i odnose s javnošću Zavoda RS.

9.000 dozvola za pet godina

Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog mjeseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Već godinama najviše je izdato dozvola u oblasti prerađivačke industrije, trgovine i građevine.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO