Svijet

Kako će svijet da odluči kada je KRAJ PANDEMIJE: Stručnjaci tvrde da se ne radi samo o broju slučajeva

Nema jasne definicije kada pandemija počinje i završava se, a pitanje koliku prijetnju predstavlja globalna zaraza može da varira od zemlje do zemlje, smatraju stručnjaci.

Kako će svijet da odluči kada je KRAJ PANDEMIJE: Stručnjaci tvrde da se ne radi samo o broju slučajeva
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

To je donekle subjektivna procjena, jer se ne radi samo o broju slučajeva. Radi se o ozbiljnosti i efektu zaraze – kaže doktor Majkl Rajan, šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, prenosi Glas Amerike.

U januaru 2020, SZO je označila virus za globalnu zdravstvenu krizu koja izaziva međunarodnu zabrinutost. Nekoliko mjeseci kasnije, u martu, agencija UN je opisala izbijanje bolesti kao “pandemiju”, odražavajući činjenicu da se virus proširio na skoro sve kontinente, a brojni drugi zdravstveni zvaničnici su ocenili da se situacija može opisati kao pandemija.

Pročitajte još

Pandemija se može smatrati gotovom kada SZO zaključi da virus više ne predstavlja vanrednu situaciju koja je međunarodna pretnja, što je oznaka koju njena stručna komisija razmatra na svaka tri mjeseca. Međutim, kada će najakutnije faze krize proći zavisi od situacije u pojedinačnim zemljama.

– Neće doći dan kada neko kaže – ok, pandemija je gotova – kaže doktor Kris Vuds, ekspert za infektivne bolesti na Univerzitetu Ðuk.

Iako ne postoje kriterijumi koji su univerzalno dogovoreni, kaže da će za pojedinačne zemlje to vjerovatno biti smanjeni broj slučajeva, u određenom vremenskom periodu.

Naučnici očekuju da će kovid-19 na kraju postati predvidljivija vrsta virusa, kao što je virus gripa, što znači da će izazivati sezonske zaraze ali neće doći do velikog porasta u broju slučajeva kao sa kovidom.

Međutim, čak i tada, Vuds smatra da će se neke od navika, kao što je nošenje maski na javnim mjestima, nastaviti.

– I nakon što se pandemija završi, kovid će biti sa nama – kaže.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije