Digitalna Srpska

KAKO DA PRODUŽIMO VIJEK LAPTOPU Loše navike koje uništavaju naše računare

Svaki računar bi trebalo da može da izdrži nekoliko godina duže, ako se dobro "ponašate" prema njemu. Ukoliko se vaš laptop pokvari ranije nego što smatrate da bi trebalo, vrlo je moguće da je to zbog loših navika.

KAKO DA PRODUŽIMO VIJEK LAPTOPU Loše navike koje uništavaju naše računare
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Toplota je smrtni neprijatelj vašeg računara. Ako se računar previše zagreje, procesor može da uspori ili čak da se potpuno isključi, kako bi smanjio temperaturu. Duži rad na visokim temperaturama može smanjiti životni vijek procesora, ventilatora i baterije, piše PC Mag.

Za desktop računare rješenje je jednostavno: pobrinite se da vaš uređaj ima odgovarajući protok vazduha, sa dovoljno ventilacionih otvora i ventilatora da hladan vazduh protiče kroz komponente.

S druge strane, laptop zahtijeva malo više pažnje. Prenosivost dovodi do mnogih loših navika, poput stavljanja na pokrivač ili drugu mekanu površinu, što blokira protok vazduha ispod laptopa, a potencijalno i kroz laptop.

Kad god je moguće, koristite laptop na ravnoj površini, a prenosni stolovi su dobar način da se osigura da sprečite prekomerno zagrijavanje uređaja.

Osim toga, za laptopove važe ista pravila kao i za desktop računare – ne ostavljajte ih na toplim mjestima i povremeno ih čistite od prašine, prenosi PC Press.

Svi računari vremenom sakupljaju prašinu. Iako vam redovno čišćenje može pomoći, kao prvo, potrebno je da spriječite ulazak raznih čestica u računar. Na primjer, dim cigareta i krzno kućnih ljubimaca pogoršaće te probleme, a stavljanje desktop računara na pod obezbediće da se više prašine, kose i drugih čestica usisa u uređaj.

Držite računar na stolu ili na drugom podnožju, ako je ikako moguće, i pobrinite se da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

Baterija vašeg laptopa može izdržati osam sati rada kada je nova, ali baterije se vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili sedam sati rada. Ovo je neizbježno, ali postoje načini da vijek trajanja baterije produžite.

Da biste produžili trajanje baterije laptopa, najbolje je da je kratko ispraznite i često punite. Ako primetite da je baterija vašeg laptopa “nabrekla”, to je znak za zabrinutost, prenosi Telegraf.

A ako je baterija toliko “nabrekla” da pritiska kućište laptopa, stvarajući jaz između panela, moraćete da prestanete da koristite računar i zamijenite bateriju, da ne bi došlo do ozbiljnog kvara.